Osječki Spomenik palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije odlazi u Zagreb: Čeka ga nekoliko restauratorskih zahvata

Spomenik “Umirućem vojniku”, kako ga Osječani kolokvijalno nazivaju, odlazi na restauraciju u ljevaonicu pri Umjetničkoj akademiji u Zagrebu. Tamo će na spomeniku biti učinjeno nekoliko restauratorskih zahvata u skladu s konzervatorsko-restauratorskom strukom.

Stoga je jučer je u Parku kralja Držislava u Osijeku napravljena demontaža “Spomenika palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije”, nakon čega će biti transportiran u Zagreb. Radovi će trajati do 30. studenog kad se spomenik vraća u Osijek na svoju originalnu poziciju, a to je Perivoj kralja Tomislava.

Ovaj spomenik djelo je jednog od najpoznatijih kipara hrvatske moderne Roberta Frangeša Mihanovića, tada još neafirmiranog kipara koji je studirao u Beču i Parizu.
Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika. Na skulpturi se isprepliću elementi secesije, simbolizma i impresionizma.

Spomenik je podignut na inicijativu preživjelih pripadnika 78. Šokčevićeve pukovnije, u čast brojnim poginulim suborcima u Austrijsko-pruskom ratu. Kada je kip otkriven 1898., dobio je niz pohvala, a danas se smatra jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content