Ove godine navršava se 80 godina od prvog izdanja Mehaničke tehnologije diplomiranog inženjera Ote Horvata

Ove godine navršava se 80 godina od prvog izdanja Mehaničke tehnologije diplomiranog inženjera Ote Horvata, rođenog Virovitičanina, koje je ugledalo svjetlo dana 1942. godine u izdanju Hrvatskog državnog tiskarskog zavoda u Zagrebu.

U predgovoru prvog izdanja Oto Horvat se osvrnuo na razlog zašto je napisao ovu knjigu te je ujedno dao plan za pisanje 2. i 3. dijela s gradivom koje će sadržavati.

Slika2

– Pomanjkanje tehničke literature na hrvatskom jeziku naročito u pogledu metalurgije i mehaničke tehnologije ponukalo me je da izdam ovu knjigu. (…) Knjiga je zamišljena u tri dijela od kojih onaj prvi sadrži u glavnom kratak pregled strojnog tvoriva sa metalurgijom, zatim lijevanje, kovanje, valjanje. Drugi dio sadržati će strojeve za obrađivanje (strugove, tokarske strojeve, glodalice, grebaljke, strojeve za pravljenje nareza, bušilice i strojeve za najfinije obrađivanje). Treći dio sadržati će zakivanje, lemljenje, svarivanje, metalografiju, kaljenje, radove na poljepšavanju i dotjerivanju i kratku tehnologiju drveta- istaknuto je u predgovoru.

Ostale Mehaničke tehnologije izdane su 1945. i 1947. godine tako da je zamišljen Otov plan o izdavanju stručne literature za strojarska zanimanja realiziran.

Slika3

Podsjetimo, Oto Horvat rođen je u Virovitici 6. ožujka 1909. godine. Diplomirao je na Strojarskom odjelu Tehničkoga fakulteta u Zagrebu 1932., a, među ostalim, radio je u više tvornica i institucija u Zagrebu, Velikom Bečkereku (danas Zrenjanin), Osijeku, Novom Sadu, te je bio ravnatelj Tehničke škole u Zagrebu. Uz djelo Mehanička tehnologija materijala za gradnju strojeva (I–III, 1942–44; 4. izdanje 1961–65), napisao je i Malu mehaničku tehnologiju (1949; 7. izdanje 1965). Spomenute knjige činile su osnovu naobrazbe naraštajima stručnjaka toga područja.

(www.icv.hr, B. Kulišić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content