Poznati klimatolog Branko Grisogono u rodnom Suhopolju održao predavanje o klimatskim promjenama

Redoviti profesor s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Branko Grisogono danas (petak) je u Suhopolju održao predavanje o klimatološkim promjenama pod nazivom “Klima i opće dobro”.

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Virovitica, poznati klimatolog te rođeni Suhopoljčanin okupljenima je rekao nešto više o trenutnom stanju klime na globalnoj razini, o promjenama koje vidimo u Hrvatskoj, kao i o “predviđanjima” za budućnost.

– Vi možete misliti da vas se, npr. ovdje u Suhopolju, ne tiču ledenjaci i nestajanje koraljnih grebena, ali stvari su puno više povezane nego se to na prvu čini. Pogrešno je misliti suprotno. Jedno od ključnih nestajanja bioraznolikosti mora su upravo koraljni grebeni. Taj podatak nam možda nije važan danas, ali važan će biti iduće godine. Koraljni grebeni hrane plankton, koji je osnova života za većinu riba. Čim se negdje prekine lanac, stvari se gube. Kao kad dobijete jednu prehladu pa drugu, “vrag ne spava”, o tome se radi. Kad smo zdravi i kad smo dobro ne opterećujemo se s ničim, međutim kad smo bolesni loše stvari se krenu događati jedna za drugom – zanimljivu metaforu kao uvod u svoje predavanje iznio je B. Grisogono.

Osim o fenomenu globalnog zatopljivanja (koje nije teorija zavjere, skeptike razuvjerava klimatološki stručnjak B. Grisogono) okupljeni su tijekom predavanja mogli saznati i koji hrvatski otoci su ugroženi kada pričamo o podizanju razine mora, zašto Hrvatsku pogađa sve veća tuča, kao i koje vrste grožđa u Hrvatskoj bi teško “preživjele” rast temperature.

(www.icv.hr, eat, foto: M. Moslavac, E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content