Pripremaju se izmjene Zakona o zaštiti životinja: Potpuna zabrana držanja pasa na lancu, obavezna kastracija…

Više je nego potrebno poboljšanje Zakona o zaštiti životinja koji nije mijenjan od 2017., pa iako je tada stupila zabrana držanja pasa na lancu, ona nije u primjeni, upozorava predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman uz Međunarodni dan zaštite životinja.

– Zakon o zaštiti životinja nije mijenjan od 2017., a poboljšanje i napredak su i više nego potrebni. Zabrana držanja pasa na lancu stupila je na snagu još tada, no nespretno sročen članak nije dozvoljavao primjenu, pa su psi ostali doživotno patiti vezani – rekao je Oman u razgovoru za Hinu, prenosi Večernji.

Kaže kako je u tijeku osnivanje povjerenstva za izmjene tog Zakona, koje se osniva na inicijativu Prijatelja životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja.

Izmjenama traže potpunu zabranu držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabranu držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpunu zabranu životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka uz propisane izuzetke.

Oman ističe kako je potrebno napraviti i konkretne korake što se tiče zaštite divljih životinja kako bi se izbjegle scene poput tigra na trajektu. Kaže kako ne treba zaboraviti i da Hrvatska uspješno sudjeluje u važnim europskim inicijativama pa je prikupljeno dovoljno potpisa za potpunu zabranu vršenja pokusa na životinjama zbog kozmetike te prodaje takve kozmetike na području cijele EU.

Naglašava kako su u tijeku dvije vrlo važne inicijative gdje i hrvatski građani mogu dati svoj doprinos. Jedna je zabrana uzgoja životinja za krzno na području cijele EU, što bi bilo vrlo bitno nakon što su mnoge države, a među njima i Hrvatska, već napravile taj korak.

Druga inicijativa mogla bi, tvrdi Oman, pomoći milijardama životinja koje se uzgajaju i kolju zbog mesa, mlijeka i jaja s obzirom na to da se radi o potraživanju za većim ulaganjem u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa, što je jako bitno i zbog zaustavljanja klimatskih promjena.

Podsjeća kako je Hrvatski sabor donio “Strategiju niskougljičnog razvoja” u kojoj se jasno navodi nužnost promoviranja proizvodnje biljne hrane te poticanja građana na biranje biljnih prehrambenih proizvoda u cilju ublažavanja klimatskih promjena i zaustavljanje uzročnika globalnog zatopljenja.

– Životinje se mogu spasiti svaki put kada razmišljamo što ćemo kupiti za svoj sljedeći obrok i pritom budemo svjesni da za biljne obroke ne trebaju klaonice, kao i kada kupujemo odjeću i obuću birajući neživotinjske materijale.

Mogu se spasiti i svaki put kada ne odemo u zoološki vrt, već izaberemo drugi način zabave zbog kojeg neće patiti životinje, kada kupujemo vegansku kozmetiku ili kada umjesto kupnje životinja odabiremo udomljavanje psa i mačke iz skloništa – poručuje predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Hrvatska je, kaže Oman, iz Ukrajine prihvatila pse i mačke koji su sa svojim skrbnicima bježali od rata, a to pokazuje da za mnoge napuštanje životinja nije opcija, čak ni u iznimno kriznim situacijama.  

Vjeruje da će i to potaknuti nadležne da u hrvatski Kazneni zakon uvrste napuštanje životinja “s obzirom na to da napuštanje ima sve elemente kaznenog djela”. Veliki broj napuštenih životinja, kako kućnih tako i domaćih, ipak bi trebao biti najveći poticaj za takvu zakonsku promjenu, smatra Oman. 

Poručuje kako gradovi i općine trebaju raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, prvenstveno na preventivi, a to je provedba kontrole mikročipiranja pasa i financiranje kastracija za skrbničke pse i mačke. Koliko je to nužno i svrsishodno, kaže, pokazuju dobri primjeri iz prakse. 

– Projekt kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima, koji je dosegnuo brojku od više od 900 tih spasonosnih zahvata za životinje, pokazuje veliku potrebu za daljnjim djelovanjem na području cijele Hrvatske – istaknuo je.

Kaže da svaki dan možemo učiniti mnogo za spas životinja koje su trenutačno još uvijek robovi svedeni na predmete koje masovno iskorištavamo, mučimo i ubijamo, iako možemo izabrati pravedniju sudbinu, kako za njih tako i za nas i naše zdravlje, okoliš i svjetliju budućnost cijeloga planeta.

– Naš odnos prema životinjama više nego ikada povezan je s našim opstankom – poručuje predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada. 

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content