Radno, zabavno i jako veselo: “Guščarice” u Grabrovnici kroz “Lužđanu” oživjele tradicijske običaje lušćenja kukuruza

Još jedna manifestacija na području općine Pitomača privukla je znatan broj posjetitelja. U Petrovom vrtu Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, Udruga žena “Guščarice” danas (subota) je po treći put organizirala jesensku manifestaciju pod nazivom “Lužđana”.

Lužđana je u većini krajeva označavala prigotovljavanje težačkih radova u polju i vrijeme u kojem bi se upriličila okupljanja susjeda, prijatelja i rodbine oko lužđenja kukuruza.

Ovogodišnjem prikazu lužđane nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović koji je istaknuo kako je ovo manifestacija od velikog značaja.

-Iznimno mi je drago da se ovakva manifestacija odvija baš ovdje. Jesen je vrijeme kada su se ubirali plodovi rada, vrijeme kada smo cjelogodišnji trud spremali u ambare i čekali zimu. Ovo je treća lužđana, daj Bože da doživimo i 33. da naša djeca vide kako se nekada živjelo – rekao je Begović.

IMG_0933

Kukuruz koji je služio za prehranu stoke, ali i za prehranu ljudi, spremao se na tavan ili u ambar, a njegovim lužđincem bi se zastiralo stoci dok se klip, odnosno kocen, koristio za loženje. Može se reći da su nekada ljudi bili više ekološki osviješteni nego danas jer su iskoristili sve od plodova koje su dobili…

-Danas smo po treći puta u našoj Grabrovnici održali Lužđanu, odnosno lužđenje kukuruza. Ovaj stari običaj, odnosno tradiciju, htjeli bi prenijeti na mlade i pokazati im kako su naši stari jako teško radili. Živjeli su skromno i skladno brinući se jedni o drugima, pomažući si međusobno i družeći se uz pjesmu. Svaka lužđana i svaki veći poljoprivredni posao se završavao pjesmom bez obzira koliko su to teški i naporni poslovi bili. Tako je bilo danas i kod nas i nadam se da će jedna ovakva manifestacija zaista prerasti u tradicionalnu – rekla je predsjednica Udruge žena “Guščarice” Lidija Dmitrus.

IMG_0915

Na lužđani se rado sudjelovalo i okupljalo, bilo je veselo, radno, ali i zabavno jer tu su uvijek bili i ‘mužikaši’, a tako je bilo i danas. Uz pjesmu i ples, na manifestaciji koja polako prerasta u tradicionalnu, osim domaćina, družili su se članovi kulturno umjetničkih društava s područja Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije.

Tu su bili KUD “Petar Preradović” Grabrovnica, KUD “Podravka” Starogradački Marof, Folklorna udruga Kloštar Podravski, Udruga “Čuvarice kulturne baštine” Kladare, Udruga žena Dinjevac, Udruga “Hrvatska žena” Ferdinandovac, HFD “Sesvečice” Podravske Sesvete, Zbor “ADA Agape” Kladare, Udruga žena Kloštar Podravski, KUD “Marijan Pavleković – Pajo” Otrovanec, Udruga žena Kozarevac, te udruge umirovljenika iz Pitomače, Prugovca i Suhe Katalene.

Nakon zajedničkog ‘rada’, uslijedila je zakuska uz tradicionalnu hranu i kolače, te nezaobilazne ‘mužikaše’…

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content