Školski medni dan ove godine obuhvatio 14 osnovnih škola i 428 prvašića u VPŽ

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U četiri godine njegova održavanja u Programu su sudjelovale ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 24. listopada 2022. godine popis osnivača sa školama i brojem učenika 1. razreda koji su iskazali interes za sudjelovanje u mjeri Školskog mednog dana 2022.

Prema njihovim podacima, interes da počaste domaćim medom svoje prvašiće iskazalo je 14 Osnovnih škola s područja VPŽ za ukupno 428 učenika 1. razreda i to OŠ A. G. Matoša iz Čačinaca 13 učenika, OŠ Davora Trstenjaka Čađavica 18 učenika, OŠ A. Cesarca Špišić Bukovica 21 učenik, OŠ E. Kumičića Slatina 65 učenika, OŠ Gradina 14 učenika, OŠ I. G. Kovačića Zdenci 17, I. G. Kovaćića Gornje Bazje 16, OŠ I. B. Mažuranić Orahovica 38, J. Kozarca Slatina 58, OŠ. Suhopolje 42, OŠ V. Nazora Nova Bukovica 10, OŠ Voćin 25 i najviše OŠ P. Preradovića iz Pitomače 91 učenik.

Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, Program se provodi u prvim razredima osnovnih škola. Med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med. Uporaba Nacionalne staklenke za med dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Programom je predviđena  i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača (med hrvatskih pčelinjaka), čime im se daje primjeren značaj te se doprinosi zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe.

U Školskom mednom danu sudjeluje ukupno 531 pčelar, a iz VPŽ 31 pčelar, iz Virovitice njih 11, iz Slatine 3 Pitomače po 3, Orahovice 2, Voćina 2 te po jedan pčelar iz Donje Pištane, Sladojevaca, Levinovca, Gradine, Slavonske Pivnice, Čađavice, Čačinaca, Cabune, Kozica i Špišić Bukovice. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content