U Hrvatskoj šest tisuća službenika za informiranje: Transparentnost javne uprave izuzetno je bitna za izgradnju povjerenja građana

Na 4. Godišnjem savjetovanju službenika za informiranje, održanom u Hotelu Osijek, okupilo se više od 200 predstavnika tijela javne vlasti.

Cilj savjetovanja je pružiti stručnu pomoć i olakšati rad službenicima za informiranje, pridonijeti standardizaciji primjene Zakona o pravu na pristup informacijama te, posljedično, smanjiti broj žalbenih postupaka pred Povjerenikom za informiranje. Kroz izlaganja i raspravu na četiri panela službenicima se želi proširiti uvid u kontekst ostvarivanja prava na pristup informacijama i najviše standarde upravnog postupanja prema Zakonu o pravu na pristup informacijama i Zakonu o općem upravnom postupku.

– Transparentnost javne uprave, a osobito u politici je izuzetno bitna za izgradnju povjerenja građana u ono što radimo. Mora se znati što se radi, je li taj rad u skladu sa zakonom ili nije, kako trošimo novce kojima poreski obveznici pune proračun, a kojim na određeni način raspolažemo. Kod nas u Osječko-baranjskoj županiji sve te informacije su lako dostupne i provjerljive te svatko i u svakom trenutku može provjeriti kako i za što se troše proračunska sredstva – kazao je župan Ivan Anušić te dodao da Osječko-baranjska županija godinama ostvaruje najvišu ocjenu iz transparentnosti, a putem službenika za informiranje dostupna je građanima i za dodatne upite.

Foto 2 11
Foto: OBŽ

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan naglasio je da su službenici za informiranje osobe koje u tijelima javne vlasti, kojih je 6.000 u Hrvatskoj, obavljaju poslove pristupa informacijama te da je broj nazočnih na savjetovanju pokazao da je “on line” vrijeme prošlo.

– Raspravljali smo o novelama, izmjenama Zakona o pravu na pristup i kako te novele primijeniti u pravu na pristup, kako poboljšati upravnu praksu, odnosno praksu rješavanja prvostupanjskih tijela i kako što bolje suzbiti šutnju – rekao je Pičuljan.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content