U Slovačkom centru za kulturu u Našicama otvorena prva samostalna izložba Miroslava Šarića “Kad cvatu bijeli ljiljani”

U Slovačkom centru za kulturu u Našicama, u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice i Slovačkim centrom za kulturu Našice, otvorena je prva samostalna izložba Miroslava Šarića pod nazivom “Kad cvatu bijeli lijljani”. Ovaj mladi autor od ranog djetinjstva pokazivao je interes za tradicijsku kulturu, a povodom otvorenja izložbe otkrio je nešto više o tome kako je ona nastala.

– Ideja mi je došla spontano jer unazad 19 godina aktivno se bavim tradicijskom kulturom i sve se to nekako proširilo i na zavičajnu povijest. Tokom svojih dana na studiju istraživao sam pučku pobožnost na području Našičkog kraja, a kasnije se to proširilo i na Slatinski kraj gdje je stvarno veliki spektar i bogatstvo pučke pobožnosti koja se i danas može vidjeti na ovom području. Na mene su najviše utjecale moje bake, Aga i Marica, koje su me već s dvije, tri godine vodile u crkvu i tu je počelo moje razvijanje pučke pobožnosti- dodao je Miroslav te se osvrnuo i na pripremu izložbe.

IMG-20221026-WA0013-Custom– Što se tiče izložbe, pripremao sam ju otprilike šest mjeseci, ali se intenziviralo zadnja tri mjeseca te je na izložbi prikazano 117 predmeta Našičkog i Slatinskog kraja. Prikazane su nabožne slike, nabožne sličice, zatim nematerijalna kulturna baština kao što su pjesme, karitativne organizacije, mahom iz župe Sv. Antuna, molitvenici, krunice, svijeće i zavjetni predmeti- rekao je Šarić

Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, istaknula je kako je zapravo u svojstvu poludomaćice izložbe.

– Ova izložba je rezultat dugogodišnjeg truda i rada kolege Miroslava Šarića koji je odnedavno i zaposlen kao muzejski tehničar i nije uobičajeno da osobe na toj poziciji organiziraju i izrađuju svoje izložbe. No, kako s Miroslavom ništa nije uobičajeno, izrazio je želju za izložbom, a mi smo mu izašli u susret i spremno pomogli u ostvarenju iste- izjavila je Lučevnjak.

Kustos muzeja u Slatini, Srdan Đuričić, čestitao je Miroslavu na izložbi i rekao kako je ostao iznenađen pozivom da i Slatinski muzej sudjeluje u izložbi.

– Kada mi je rekao da se radi o pučkoj pobožnosti posvećenoj Sv. Antunu Padovanskom, prvo mi je na pamet palo mjesto Sladojevci, jer je tamo u jednom dijelu crkve jedan bočni oltar posvećen Sv. Antunu Padovanskom i većina Slatinčana i Sladojevčana gravitira Sv. Antunu iako je Sv. Barbara zaštitnica mjesta- rekao je Đuričić.

IMG-20221026-WA0012-CustomGradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalio je Miroslavu na izložbi te je pohvalio njegov rad.

– U proteklih godinu dana intenzivno surađujemo na nizu projekata koje je Miroslav odradio volonterski kao predsjednik HKD Lisinski. Tu je vidljiva ta kvaliteta, duhovnost i promidžba grada Našica što to je važno naglasiti i zahvaliti za to, pa sve do djelovanja preko povjerenstva za turizam jer Našice imaju jako puno resursa i tu spada i ova izložba- rekao je gradonačelnik.

Župnik župe Sv. Antum Padovanskog u Našicama Tomislav Faletar izrazio je zahvalnost Miroslavu što promiče pobožnost Sv. Antunu i rekao kako ni njima unutar Crkve nije jasno kako se toliko čuda događa po zagovoru Sv. Antuna jer se mnogi vjernici obraćaju upravo njima nakon što su im uslišane molitve, prošnje ili zavjeti koje su učinili. Stoga se zahvalio Miroslavu na njegovu promicanju kako sa vjerske, pa tako i s kulturne strane štovanja. 

U današnje vrijeme nematerijalna i kulturna etno baština izumire i rijetki su oni umjetnici koji se njome bave, stoga je Miroslav svijetli primjer očuvanja nematerijalne baštine i pučke pobožnosti.

(www.icv.hr. eš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content