Učenički dom Virovitica domaćin 1. Projektnog dana – “Orijentacijsko hodanje” 2022.

U srijedu, 5. listopada 2022. godine Učenički dom Virovitica ugostio je devet ekipa iz učeničkih domova diljem kontinentalne Hrvatske i to iz četiri zagrebačka doma (Učenički dom Dora Pejačević, Učenički dom Novi Zagreb, Dom učenika srednjih škola A.G. Matoš i Učenički dom Franje Bučara), dva osječka (Učenički dom Hrvatskog radiše Osijek i Srednjoškolski đački dom Osijek) te iz Učeničkog doma Karlovac, Učeničkog doma Kutina i Đačkog doma Požega, a sudjelovala je i ekipa doma domaćina.

Projekt je realiziran na Virovitičkim ribnjacima s ciljem suradnje s drugim domovima kroz aktivni boravak u nezagađenom prirodnom okruženju. U sklopu projekta osmišljen je niz motoričkih i intelektualnih igara i sadržaja koje su učenici savladavali na dvije odvojene lokacije, na livadi i u šumi.

Hodanje na skijama, slaganje puzzli, „minsko polje“, „sjedni 5“, labirint, samo su neki od naziva igara koje su pomno osmislili organizatori u svrhu ostvarivanja cilja projekta, a to je utjecaj na tjelesni, intelektualni i socijalni razvoj sudionika. Osmišljene aktivnosti ciljano utječu na opću tjelesnu snagu, umjereno i sigurno opterećivanje krvotoka te unapređenje koordinacije i spretnosti.

U rješavanju postavljenih zadataka učenici su morali povezati znanja i vještine naučene kroz svoje osnovnoškolsko i dosadašnje srednjoškolsko obrazovanje. Ova vrsta aktivnosti učenika izuzetno je primjenjiva u njihovom svakodnevnom životu kroz snalaženje u prostoru i vremenu te se manifestira kroz spremnost reagiranja u urgentnim situacijama.

Na zanimljiv i zabavan način učenici su uz pomoć kompasa, karti i ostalih pomagala pronalazili skrivene zadatke u šumi te ih timskom suradnjom uspješno rješavali. Iako su se sve aktivnosti bodovale s obzirom na vrijeme i točnost izvedbe, okupljanje nije bilo natjecateljskog karaktera.

IMG_7365

Na završetku peterosatnog druženja u prirodi, svim sudionicima i njihovim voditeljima podijeljene su zahvalnice za sudjelovanje te prigodan poklon Učeničkog doma Virovitica.

Uz djelatnike Učeničkog doma, u realizaciji cjelokupne aktivnosti veliki su doprinos dali i učenici volonteri Učeničkog doma Virovitica koji su, nakon što su s veseljem i ljubaznošću dočekali svoje kolege iz ostalih domova, bili angažirani i kao suci.

– Ideja da organiziramo svoj dan, gdje ćemo u Virovitici ugostiti učenike, odgajatelje i ravnatelje iz prijateljskih nam domova rodila se prije nekoliko godina, ali radi situacije s pandemijom tek smo ove godine uspjeli tu ideju i realizirati. Na zadovoljstvo svih sudionika bilo je zabavno, aktivno i poučno, a i vrijeme za Dan učitelja nas je poslužilo. Od sada će prvi tjedan u listopadu biti tradicionalno rezerviran za orijentacijsko hodanje na Virovitičkim ribnjacima. U učeničkom domu Virovitica kroz rad posebno naglašavamo važnost rekreativnog kretanja i prevenciju hipokinezije kao osnovni preduvjet zdravlja pa smo vođeni tom idejom i organizirali jedno takvo druženje – rekla je ravnateljica Martina Tišljar.

Zadovoljan je bio i idejni začetnik i voditelj projekta, odgajatelj Ivan Kelečić.

– Budući da smo primijetili da su učenici sve manje tjelesno aktivni, osmislili smo ovaj projekt kojim bi učenicima i njihovim voditeljima prikazali mogućnost zabavnog, aktivnog i korisnog boravka u prirodi. Po osmjesima i zadovoljstvu učenika i voditelja vidimo da je projekt u potpunosti ispunio naša očekivanja te već sutra možemo početi s pripremom 2. projektnog dana – Orijentacijsko hodanje 2023. Zahvaljujemo svim sudionicima na odazivu. Nadamo se da će svoje dojmove i iskustvo s ovog okupljanja prenijeti ostalim učenicima u svojim domovima i školama – rekao je Kelečić.

(www.icv.hr, Učenički dom Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content