Uručene zahvalnice u povodu Dana darivatelja krvi: Slavku Nemetu posebna plaketa za rekordnih 125 darivanja

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Tim su povodom danas (ponedjeljak) u prostorijama Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, svečano uručene zahvalnice darivateljicama i darivateljima koji su krv darovali 50, 75, 100 i 125 puta.

Okupljene su dočekali i pozdravili zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac, dr. Ljiljana Kucljak Šušak, specijalistica transfuzijske medicine te stručni suradnik za dobrovoljno darivanje krvi, prvu pomoć i rad s mladima u GDCK Virovitica Dražen Jendrašić.

– Uručivanjem priznanja našim višestrukim darivateljima krvi želimo na simboličan način istaknuti kako oni na najplemenitiji način iskazuju svoju humanost i ljudsku solidarnost. Bez njih naša zemlja i ovaj naš kraj ne bi imali dostatne količine krvi što je najvažnije za svaku državu. Volim reći bez vode i krvi nema života – rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac.

20221024 130602

Da je darivanje krvi važno, svojim djelom pokazuju današnji nagrađeni višestruki darivatelji. Njih 28 dobilo je zahvalnice i zahvalu na velikoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti koja spašava živote.

– Koliko god medicina otišla naprijed, ono što tehnologija još uvijek nije napravila je ljudska krv. Zato je darivanje krvi blago koje se treba čuvati i s njim izuzetno racionalno upravljati, jer nažalost imamo bolesti kojima je isključivo ljudska krv jedini lijek, nema zamjene. Trebamo što više mladih ljudi potaknuti na darivanje jer nikad ne znamo kada će krv i nama biti potrebna – rekla je dr. Ljiljana Kucljak Šušak, specijalistica transfuzijske medicine te čestitala i zahvalila svima na darivanju.

20221024 131017

Da mu je darivanje krvi postalo dio života, kaže i Slavko Nemet iz Pitomače koji je krv dao čak 125 puta.

– Krv sam počeo davati zaista davno. Drago mi je da sam ovaj broj darivanja uspio postići prvi, a ne daj Bože da sam zadnji. Lijepo je biti u nečemu prvi, ali još je ljepše to i nastaviti. Mislio sam da će doći kraj darivanju, ali ipak nije. Navršio sam 66 godina i do sada sam krv davao i u Sloveniji, u vojsci, i nastavio sam nakon toga doma. Dokle god će biti zdravlja nastojat ću i dalje darivati krv – kaže heroj današnjeg dana Slavko Nemet.

Zahvalnice darivateljima uručila je zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

– Trebamo biti neizmjerno zahvalni na ovim nesebičnim ljudima. Darovati krv toliko puta, posebice 125 je uistinu hvalevrijedno. Krv je nešto što nema zamjenu i stoga je važno potaknuti i nove generacije da se odluče na darivanje kako nikada ne bismo došli u situaciju da je nema, a nekome život ovisi o njoj – rekla je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, te čestitala svima Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. 

20221024 131317

Zahvalnicu i brončani znak za 50 darivanja krvi dobili su: Mijo Vidović, Alen Volenik, Dario Gabrić, Ivan Hodak, Siniša Crnojević, Matija Velić, Milan Štajdohar, Zoran Jerbić, Kristijan Rokinger, Alen Volenik, Petar Pošta, Slobodan Blaževski, Davor Klaić, Dražen Rajnović i Josip Štajdohar. Zahvalnicu i srebrni znak za 75 darivanja krvi dobili su: Miroslav Ravlić, Zlatko Rakijašić, Željko Leško, Milan Kaladić, Danielo Jurasović, Darko Horvat i Želimir Bistgrović. Za 100 darivanja krvi zahvalnicu i zlatni znak dobili su: Darko Sić, Ivan Novosel, Željko Ferenc, Marijan Štukar i Tomo Dorić. Dok je zahvalnicu s plaketom za izvanredan uspjeh za 125 darivanja krvi dobio Slavko Nemet.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content