USKOK sumnjiči 40 osoba za trgovanje drogom i duhanom: Jednomjesečni istražni zatvor za 20 osumnjičenika iz tri kriminalne skupine

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su, u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU virovitičko-podravske, PU vukovarsko-srijemske i PU požeško-slavonske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad tri skupine, svaka za sebe povezana u zločinačka udruženja, s ukupno 39 osoba hrvatskog državljanstva i jednom osobom slovenskog državljanstva, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa droga u sastavu zločinačkog udruženja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su organizatori jednog zločinačkog udruženja okupili i povezali unutar svoje organizacije ukupno 18 osoba zbog kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te su u vremenskom razdoblju od sredine siječnja 2022. godine do danas neovlašteno nabavili više od 13 tona sitno rezanog duhana, čime su oštetili državni proračun za više od 11 milijuna kuna.

Isto tako, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je jedan član toga zločinačkog udruženja s područja Zagreba, zajedno sa četiri osobe s područja Zagreba i Vinkovaca, sudjelovao u neovlaštenoj nabavi 1,8 kilograma marihuane, koju su potom prodavali kupcima na području Zagreba, Osijeka i Vinkovaca. U sklopu ovog postupanja policijski službenici su zaplijenili 278,8 grama droge marihuane.

Nadalje, u sklopu drugog zločinačkog udruženja, organizator je okupio i povezao 14 osoba zbog nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, tako da su od sredine 2022. godine do danas neovlašteno nabavili više od 1,9 tona sitno rezanog duhana. Osumnjičeni su opisanim radnjama oštetili državni proračun za više od 1,6 milijuna kuna.

Organizator trećeg zločinačkog udruženja povezao je osam osoba s područja Osijeka, Đakova, Vinkovaca i Zagreba, radi kontinuirane kupoprodaje kokaina. Prilikom postupanja policijskih službenika tijekom lipnja i listopada ove godine zaplijenjeno je ukupno 700,12 grama kokaina kod pripadnika te grupacije. Procijenjena nabavna cijena droge je oko 200.000 kuna, dok je vrijednost te droge u uličnoj prodaji preko milijun kuna.

U srijedu, 19. listopada provedena je završna akcija uhićenja 40 osumnjičenih osoba, od kojih je jedna u bijegu i za njom se poduzimaju mjere traganja. Prilikom obavljenih pretraga tijekom srijede pronađeno je i privremeno oduzeto više desetaka mobilnih uređaja i SIM kartica, 15,5 kilograma sitno rezanog duhana, 35 grama marihuane, jedna precizna digitalna vaga, jedan manji improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane, manja količina streljiva, 200 australskih dolara, 6.350 eura te 230.000 kuna, za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela, ističu iz osječke policije u svom priopćenju.

Dodajmo još kako su dežurni suci istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak navečer odredili jednomjesečni istražni zatvor za 20 osumnjičenika, iz tri kriminalne skupine, koje USKOK tereti za preprodaju kokaina, marihuane i duhana. Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izvijestio je kako je osumnjičenicima određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content