Vlada i sindikati postigli dogovor? Rast osnovice plaće od šest posto, povećanje božićnice, regresa i dara za djecu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako je nakon pregovaračkog sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi dogovoreno povećanje osnovice plaća od šest posto od 1. listopada te dva posto od travnja iduće godine. Dodao je da će se socijalni dijalog nastaviti razgovorom o Zakonu o plaćama i ostalim aktima koji će se donositi te da je Vlada, u bilo kojem trenutku, kao i do sada, biti na raspolaganju predstavnicima svih sindikata.

– Uz to dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete s 600 na 754 kune. Formalni pregovori u idućoj godini nastavit će se, kao i u ovoj, u trećem tjednu rujna – rezimirao je premijer razgovor, zahvalivši sindikatima na kompromisu.

Dodao je da je postignuto u duhu aktualnih ekonomskih okolnosti, nastojanja Vlade da građanima osigura kvalitetan standard i da pokuša, i kroz ove mjere ,ublažiti kontekst energetske, prehrambene krize te inflatornih pritisaka s kojima smo suočeni.

Na novinarsko pitanje boje li se sindikati da će Vlada iduće godine, kao i krizi 2008. prekršiti obećanje, premijer je kazao da ova velika kriza s kojom živimo sada već treću godinu nema sličnosti s onom iz 2008. godine.

– Ova kriza dolazi u trenutku kada će Hrvatska za dva mjeseca postati članica europodručja, kada smo devet i pol godina u članstvu EU, nakon politike odgovornog upravljanja naše Vlade, u trenutku kada smo proteklih godina izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža i osigurali zemlji najveći kreditni rejting u povijesti – poručio je Plenković.

Rast osnovice od šest posto od 1. listopada koštat će oko 600 milijuna kuna, a namaknut će se kroz rebalans i kroz određene raspodijele. Povećanje od dva posto stajat će  oko 500 milijuna kuna.

– Temeljni ciljevi naše politike su politička stabilnost – koliko god se neki trudili da je naruše, neće je narušiti. Osiguravanje socijalne kohezije, a to je da ovu krizu društvo može prebroditi jedino ako smo solidarni. I treće, izbjegavanje socijalne frakture. Ovim dogovorom samo potvrđujemo konkretno da vodimo ozbiljnu i odgovornu politiku u interesu hrvatskih građana – poručio je Plenković.

Komentirajući duljinu i tijek pregovora, kazao je da oni nisu bili niti dugi niti mučni, već su se uz međusobno poštovanje i povjerenje razmotrile sve opcije. Upitan je li Vlada mogla dati još bolju ponudu, Plenković je kazao da se radi o ukupnoj svijesti i odgovornosti ozbiljnih ljudi koji imaju realnu sliku okvira u kojima Hrvatska funkcionira u krizi.

– Imaju realnu sliku okvira u kojima Hrvatska funkcionira u krizi. Mislim da smo napravili pravi potez u duhu razumijevanja i poštovanja – zaključio je Plenković.

Sindikati su najavili da će provesti izjašnjavanje u četvrtak ili petak, i ako se potvrdi odluka u ponedjeljak slijedi potpisivanje sporazuma.

(vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content