Započela edukacija mladih u zajednici u okviru županijskog programa “Kako ne utopiti mladost u alkoholu”

Javnom tribinom u Špišić Bukovici jučer (utorak) je započela specifična edukacija mladih u zajednici u okviru preventivnog programa koji se pod nazivom “Kako ne utopiti mladost u alkoholu” provodi od 2021. do 2023. godine među mladima u Virovitičko-podravskoj županiji.

Edukacija mladih obuhvaća cjelovite aktivnosti s ciljem da se njima obuhvati što više mladih u našoj županiji, a provodi ju Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, koji je i nositelj ovoga programa, u suradnji s partnerima, udruženjima klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine i suradnicima iz ostalih nadležnih tijela.

U osnovnim i srednjim školama edukaciju učenika provode prethodno educirani edukatori i ova je edukacija započela u protekloj školskoj godini, dok edukaciju mladih u zajednici, u gradovima, općinama i ostalim naseljima, provode partneri, a započela je ovom javnom tribinom u Špišić Bukovici i nastavit će se provoditi i u ostatku Virovitičko-podravske županije ove i sljedeće godine.

Prvu u nizu planiranih edukaciju mladih organiziralo je Udruženje klubova liječenih alkoholičara Virovitica (UKLA Virovitica) u Špišić Bukovici. Bila je u formi javne tribine, a sudjelovale su stručne voditeljice, Jasna Čupen i Gordana Radusin iz UKLA Virovitica, policijska službenica Anita Relić iz Policijske uprave Virovitičko-podravske koja je suradnica u programu te psiholog i voditelj programa Siniša Brlas iz Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

– Ovaj preventivni program usmjeren sigurnijem rastu i razvoju mladih osmišljen je u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, financiran je od strane Ministarstva zdravstva, a usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti. Prvu su godinu provedbe programa obilježile pripremne aktivnosti poput edukacija edukatora te izrada plakata i publikacije za mlade za sve ono što će uslijediti u 2022. i 2023. godini, a to je sustavna i obuhvatna specifična edukacija mladih u Virovitičko-podravskoj županiji o rizicima pijenja alkohola- istaknuo je voditelj programa Siniša Brlas i dodao.

– U posljednje vrijeme svjedoci smo osobito štetnih događaja u prometu, često i s tragičnim posljedicama, a u mnogima od njih sudjelovali su mladi vozači pod utjecajem alkohola. Osim toga, mladi učestalo konzumiraju alkoholna pića u različitim situacijama, što je opasno za njihovo zdravlje i sigurnost i štetno je za njihov rast i razvoj. Ovo su samo neki od važnih razloga zbog kojih je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara) i suradnicima (odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom upravom) započeo s provedbom obuhvatne prevencije rizika uzrokovanih pijenjem alkohola mladih- zaključio je.

(www.icv.hr, S. Brlas)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content