“Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi”: Smanjiti upotrebu pesticida za 50 posto, te povećati nasade ekološke proizvodnje do 2030. godine

U okviru projekta “Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo” Poslovni dnevnik je u srijedu, 19. listopada na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku organizirao konferenciju “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi”, na kojoj su uz dekana FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića, nazočili i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević te zamjenik župana Josip Miletić.

– Osječko-baranjska županija odavno je prepoznala važnost ekološke proizvodnje i kvalitetne hrane koje podupiremo, a to ćemo činiti i u budućnosti. Velik dio površina ekološke proizvodnje nalazi se upravo u našoj županiji zbog čega smo i dužni voditi računa o zelenoj poljoprivredi i novim ekološkim standardima. U tom smjeru ide i politika Europske unije sa zacrtanim ciljem da se do 2030. godine smanji upotreba pesticida za oko 50 posto te da se povećaju nasadi ekološke proizvodnje – kazao je Miletić.

Foto 1 6
Foto: OBŽ

Kao članica Europske unije, Hrvatska ulazi u novu etapu razvoja poljoprivrede i proizvodnje hrane. Zajednička poljoprivredna politika EU od 2023. godine usmjerena je na očuvanje okoliša i klime te donosi brojna ograničenja za poljoprivredu, među kojima su manja upotreba pesticida i ekološka poljoprivreda. Hrvatska Strategija poljoprivrede ima, pak, za cilj do 2030. podići vrijednost proizvodnje poljoprivrede na 30 milijardi kuna, sa sadašnjih malo više od 19 milijardi.

Zamjenik župana Josip Miletić sudjelovao je u panel raspravi na temu utjecaja upotrebe zaštitnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, uz izvršnu direktoricu, Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH – CROCPA Irenu Brajević, predsjednika Udruge OPG-a Hrvatske Roberta Hadžića, voditeljicu Službe za sredstva za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede Sandru Dujmić te Maria Puškarića iz OPG Agro Puškarić.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content