Izglasan Državni proračun za 2023. godinu koji teba ublažiti posljedice krize, očuvati gospodarski rast i socijalnu sigurnost

Hrvatski sabor je danas (utorak) na svojoj sjednici donio Državni proračun za 2023. godinu, najvažniji financijski dokument države čiji su osnovni ciljevi ublažiti posljedice krize, očuvati gospodarski rast i razvoj te očuvati socijalnu sigurnost. Proračun je dobio potporu od 77 saborskih zastupnika, a protiv ih se izjasnilo njih 50. Njime se prihodi države planiraju u iznosu od gotovo 25 milijardi eura, a rashodi od 26,7 milijardi te deficit proračuna opće države od 1,6 milijardi, odnosno 2,3 posto BDP.

U idućoj se godini očekuje i usporavanje inflacije s ovogodišnjih projiciranih 10,4 posto na 5,7 posto. Ukupni proračunski rashodi u 2023. planirani su u iznosu od 26,7 milijardi eura i viši su za 2,1 milijardu eura u odnosu na tekući plan za 2022. godinu.

Povećanje rashoda odražava politiku Vlade, prije svega danji rast kvalitete socijalne skrbi i potporu najugroženijima. Osim toga biti će i pozitivnog refleksa na održivost mirovinskog sustava, a omogućiti će i nastavak provedbe demografskih mjera i nastavak obnove od potresa.

29 11 2022 1. dio 13. sjednica Hrvatskoga sabora 10. saziv 1 48 46 screenshot
Foto: screenshot YouTube

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora nazočio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić koji je istaknuo zadovoljstvo donesenim proračunom koji će se pozitivno odraziti i na žitelje Virovitičko-podravske županije, ali i na braniteljsku populaciju diljem Hrvatske.

– U Državnom proračunu je za 2023. godinu planirano 58,23 milijuna eura za Program gradnje i rekonstrukcije brzih cesta. Projekcija za 2024. godinu iznosi 80,6 milijuna eura i za 2025. godinu 162,5 milijuna eura. Planski iznosi za projekte izgradnje državnih cesta sastoje se od planiranih izdataka za otkup zemljišta, projektiranje, izvođenje radova i nadzor. Osim toga sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo konačno dobili i Građevinsku dozvolu za izgradnju brze ceste Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – Terezino Polje koju smo toliko željno očekivali da bi mogli nastaviti dalje. Isto tako donesen je i plan Fonda za zaštitu okoliša, te plan Hrvatskih voda, a i sami znamo da naša županija obiluje projektima vezanima za ove tri institucije – rekao je Josip Đakić te spomenuo i vrlo važnu stavku koja se odnosi i na Hrvatske branitelje.

– Donesena je odluka da se jednokratna prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji povećaju za 2,3 milijuna eura. Tako će se iduće godine nabaviti 90 automobila za stopostotne HRVI 1. skupine, dok je u ovoj godini nabavljen 21 automobil. Također izmjenama i dopunama pravilnika o pogrebnim troškovima povećavaju se predviđeni iznosi naknada. Za poboljšanje kvalitete življenja biti će povećanje za 400 tisuća eura, a tim povodom u idućoj se godini planira uključiti veći broj branitelja u program preventivnih sistematskih pregleda. Za civilne invalide iz Domovinskog rata planirano je povećanje sredstava za milijun eura, a očekuje se da će u idućoj godini Zakon biti u punoj primjeni, odnosno da će svi potencijalni korisnici ostvariti svoja prava. Osim toga povećanja sredstava biti će i za Veteranske centre, 4 milijuna eura te za drugu fazu sanacije Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, 780 tisuća eura – napomenuo je Josip Đakić te se osvrnuo na saborske zastupnike koji su glasali protiv Državnog proračuna koji je po njegovom mišljenju vrlo dobar.

– Iznenađuje me što je i zastupnik stranke Domovinskog pokreta iz naše županije Danijel Spajić glasovao protiv Državnog proračuna, u koji je uvršten i plan Hrvatskih cesta, koji se između ostalog odnosi i na izgradnju brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje koja je napokon dobila i građevinsku dozvolu. U isto vrijeme zastupnik Spajić bio je i protiv plana Fonda za zaštitu okoliša kao i plana Hrvatskih voda. Iz te tri institucije u našoj je županiji uistinu veliki broj projekata koji su uvršteni u Proračun. Osim toga tu su brojne druge stavke proračuna koji će zasigurno osigurati gospodarski rast i socijalnu sigurnost, a samim tim bolji život građana. Tim više sam i više iznenađen odlukom saborskog zastupnika Danijela Spajića koji dolazi iz ove sredine i zna koliko će nam značiti izgradnja brze ceste i sve ostale stavke koje bi po mom mišljenju značile napredak u razvoju naše županije i životu naših žitelja – zaključio je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić. 

Zašto je odlučio ne podržati novi proračun, saborski zastupnik Danijel Spajić kaže kako je razlog toga što u njemu ima stavki koje ne idu u korist građana i koje je nemoguće ispuniti. 

– Jedna od njih je povećanje mirovinskog faktora i mirovina. To je nemoguće zbog toga što će Hrvatska u 2023. biti u recesiji zbog sadašnje inflacije. To je govorio i šef HNB-a Vujčić i sam premijer Plenković. Nećemo imati novca da bi se ta stavka ispunila. Jedino rješenje je da se povećaju plaće i da bude veći broj zaposlenih osoba, a u recesiji nije moguće dizati plaće i nit se mogu zapošljavati osobe. Opet će se zadužiti država, imamo inflaciju i kao društvo padamo u rupu bez dna. Slavonija je ionako jadna raseljena i siromašna. Mislim da je deficit duplo veći nego što pokazuju papiri – rekao je Danijel Spajić, te komentirao povećanje izdavanja za hrvatske branitelje.

– Na papiru se svašta može napisat, a braniteljima se još uvijek nije vratilo što im je bilo oduzeto kad je bila kriza – istaknuo je. Niti brza cesta nije bila dovoljan razlog da podrži novi Proračun.

– Naravno da se zalažemo za izgradnju brze ceste no o tome se priča već 20 godina. Sada je tek došla građevinska dozvola, koliko će ovim tempom proći dok se izvođači uvedu u radove i dok to krene. Iselit će se cijela Slavonija i šta će nam onda brza cesta. Bogatstvo svake države su ljudi, kad izgubite ljude izgubili ste državu – rekao je saborski zastupnik Danijel Spajić.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content