Jasna Per Kožnjak ponovno izabrana za predsjednicu Češke besede VPŽ: Nastavak njegovanja češke kulture, jezika, običaja i tradicije

U subotu, 19. studenoga, u koncertnoj dvorani Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, održana je izborna skupština Češke besede Virovitičko-podravske županije.

Izbornoj skupštini, uz članove Češke besede VPŽ i brojne goste, nazočili su: predsjednica Saveza Čeha Anna-Maria Štruml-Tuček, predsjednik HPD-a Rodoljub Antun Rohtek, te dirigent Gradske glazbe Silcije Paloš.

Podsjetimo, Češka beseda VPŽ osonovana je 14. prosinca 2018. godine i djeluje pod okriljem Saveza Čeha, a potporu osnivanju dala je predsjednica Saveza Čeha Anna-Maria Štruml-Tuček, koja budnim okom prati njihov rad i veseli se zajedno s njima svakom novom nastupu i aktivnosti.

Cilj Češke besede Virovitičko-podravske županije jest njegovati češku kulturu, jezik, običaje i tradiciju u zajednici u kojoj živimo, brinuti jedni o drugima, poštovati se, podržavati i uključivati se u aktivnosti Saveza Čeha te i dalje njegovati i produbljivati odnose s prijateljima iz Vyškova, upoznavati Češku Republiku, njene prirodne ljepote i kulturne znamenitosti.

Izvješće o radu u protekle četiri godine podnijela je predsjednica Češke besede VPŽ, Jasna Per Kožnjak osvrnuvši se na bogatu aktivnost tijekom prvog mandata.

Češka beseda VPŽ redovito je nastupala u drugim Češkim besedama i udrugama te sudjelovala na raznim kulturnim manifestacijama, a svakako treba istaknuti nastup na Kaštelanskom ljetu gdje su se predstavili glumom, pjesmom i prigodnim kreativnim štandom. Odličnu suradnju kroz sve četiri godine imali su s Turističkom zajednicom grada Virovitice i sudjelovali su na nekoliko, za grad popularnih manifestacija: Viroexpo 2019. i 2022. godine, Dani grada Virovitice – Rokovo, Uskršnji sajam, Jesen u gradu, te Prosinac u gradu.

Odličnu suradnju ostvarila je Beseda i s raznim gradskim institucijama: Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica u kojoj su organizirali razne sastanke i čitalačka okupljanja, literarne večeri, izložbu slika češkog autora Miroslava Huptycha, tečajeve češkog jezika koji su zainteresirali brojne entuzijaste, radionice u povodu Dana materinjeg jezika u suradnji s učenicima i učiteljicom češkog jezika Ivom Brabec, a primjer dobre suradnje iznjedrio je je povezivanjem knjižnica Vyškova i Virovitice te međusobnom posjetom njihovih ravnatelja, Pavela Klvača i Roberta Fritza. Treba spomenuti i suradnju s gradskim osnovnim školama, kao i Gimnazijom Petra Preradovića, ali i Glazbenom školom Jan Vlašimsky Virovitica.

U dva navrata Češku besedu VPŽ posjetili su predstavnici iz Češkog ministarstva (Českeho Ustavu Zahraniči), a u drugom navratu sniman je prilog o djelovanju glumačke sekcije. Besedu su posjetili i predstavnici Češkog veleposlanstva u Zagrebu Slavomir Goga te veleposlanik Milan Hovorka 2022. prilikom Sadnje lipe prijateljstva.

Istraživali su češke korjene orahovačkog kraja u naseljima Dolci i Jošava, te upoznali velik broj ljudi koji su im otvorili puteve za daljnji rad i planove. Prema riječima predsjednice Jasne Per Kožnjak, kreativni štand i kazališna sekcija nnjihovi su favoriti svih ovih godina i definitivno zaslužuju svaku pohvalu.

Posebno važno za istaknuti je da od 4. listopada 2021. djeluje i zbor Češke besede VPŽ. U ovom kratkom periodu djelovanja ovi zaljubljenici pjesme uvježbali su češke i hrvatske pjesme. Prva voditeljica zbora je magistrica glazbe Barbara Bogojević Brdar, a zatim Mihael Mojzeš. Naglasak zbora je na njegovanju češke, moravske i hrvatske narodne melodije. U budućnosti planiraju nastupe na raznim kulturnim manifestacijama u Virovitici, u drugim besedama i na manifestacijama u organizaciji Saveza Čeha. Nastupali su u Bjelovaru 30. listopada 2021. na poziv Češke obeci na manifestaciji Zlatno doba te na smotri čeških zborova “Zpevanky” u Rijeci u listopadu 2022. godine.

-Djeca u Virovitici imaju mogućnost učiti češki jezik po modelu C u naše dvije osnovne škole i u Gimnaziji Petra Preradovića, a time im se otvaraju horizonti u svijet i u Češku Republiku. Ostvarujemo lijepu suradnju s Bohdanom Pjevom Šolcovom, učiteljicom iz Češke, te Ivom Brabec, učiteljicom češkog jezika. Uključeni smo zajedno u neke aktivnosti, kazališne sekcije, tečaj češkog za odrasle te radionice u knjižnici povodom Dana materinjeg jezika. Bili smo s učenicama češkog jezika u posjeti Savezu Čeha i nakladničke kuće Jednota u Daruvaru. Mi Česi u Virovitici želimo biti poveznica između češkog i hrvatskog naroda među gradovima prijateljima Virovitice i Vyškova i nudimo sve svoje resurse s kojima raspolažemo da se to prijateljstvo učvrsti i razvija nadalje. Manifestacijom sadnje Lipe prijateljstva u Parku Pejačević učvrstili smo spone i podigli suradnju na višu razinu – rekla je prilikom izlaganja J. Per Kožnjak.

Češka beseda bila je organizator brojnih manifestacija u proteklom periodu, a svakako treba istaknuti edukacijski izlet u Češku (s besedama IS, Šibovec ) kroz “Projekt tri besede”, te sadnju Lipe prijateljstva koja je otvorila brojne mogućnosti kulturno umjetničkog povezivanja na domaćoj i inozemnoj razini.

Nakon što je podnijela izvještaj o radu u protekle četiri godine, uslijedio je radni dio izborne skupštine. Jasna Per Kožnjak izabrana je ponovno za predsjednicu Češke besede VPŽ.

U Novi upravni odbor izabrani su: Zdravko Per, Vlasta Despotovski, Antun Horak, Mario Horak, Sanda Mioković, Mihaela Despotovski, Damir Tuček, Dorotea Kožnjak, Martina Per Slanac i Tomislav Kožnjak. Zamjenu za članove Upravnog odbora čine Liduška Horak, Maja Horak, Robin Despotovski i Mirjana Stanković.

Nadzorni Odbor čine: Mirko Per, Franja Lukaš, Zvonko Kožnjak, te kao zamjena Blanka Mandić.

U kulturno-umjetničkom dijelu nastupili su gosti Češke besede Ivanovo Selo – glazbena i plesna sekcija, te glazbeni sastav domaćina. Članovi Češke besede, bračni par Ana i Karlo Horak proslavili su 50 godina braka te im je uručen prigodni poklon.

-Ovim putem želim uputiti zahvalu Gradskoj knjižnici Virovitica, Glazbenoj školi Jan Vlašimsky, Gradu Virovitica, Virovitičko-podravskoj županiji, češkom gradu Vyškov, osnovnim školama na području grada Virovitice u kojima se uči češki jezik te Gimnaziji Petra Preradovića. Zahvaljujemo i medijima, Informativnom centru Virovitica, portalu Jednota i Plavoj TV koji redovito prate naše manifestacije i aktivnosti. Zahvaljujemo Gradu Virovitica na ustupljenom prostoru za kvalitetnije djelovanje udruge, Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj na čelu s predsjednicom Ana-Marijom Štrumlovom – Tučkovom, te Uredu saborskog zastupnika Vladimira Bileka kojima zahvaljujemo na financijskim sredstvima koja smo sa zahvalnošću primili. Posebna zahvala članovima Češke besede koji su svojim trudom i voljom ne štedeći vrijeme doprinjeli uspješnom radu Besede – rekla je za kraj Jasna Per Kožnjak te se ponaosob zahvalila svakom članu besede koji je na bilo koji način, svojim radom obogatio aktivnosti besede.

(www.icv.hr, Češka beseda VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content