Odred izviđača “Bilogorci” Sedlarica obilježio 50 godina postojanja

Danas (subota) je svečano obilježeno 50 godina postojanja Odreda izviđača „Bilogorci“ Sedlarica. Odred je osnovan 1972. godine s ciljem njegovanja i promicanja izviđačkih aktivnosti i druženja djece s izviđačkim skupinama diljem Hrvatske i zemalja u okruženju te upoznavanja sa znamenitostima svog kraja i svoje domovine.

-Kroz naš Odred u ovih 50 godina prošlo je 384 djece, a isto tako u 50 godina prošli smo sve republike bivše Jugoslavije gdje smo sudjelovali na raznim druženjima i natjecanjima. Također, kroz sve te godine propješačili smo 63 tisuće kilometara. Nekada se puno pješačilo, no danas više to nije tako, ali i dalje nastojimo sačuvati tu srž koju izviđači imaju – rekao je starješina Izviđača „Bilogorci“ Ivan Jurič. 

Tijekom ovih 50 godina ‘Bilogorci’ su sudjelovali na brojnim natjecanjima i druženjima te osvojili brojne nagrade. 

Izviđači njeguju ono najbitnije – ljubav i odgovornost prema vlastitoj osobi, drugima i prirodi, ali izviđaštvo je i školovanje za cijeli život. Pa se tako kao član izviđača savladavaju tri stupnja znanja: brončani javor, srebrni javor i zlatni javor. Danas na 50 obljetnici Izviđača „Bilogorci“ prvi stup znanja, brončani javor savladali su Jelena i Filip Kapitan.

Također, Maja Rengel sudjelovala je na osposobljavanju za voditelja sekcije te joj je u povodu toga uručeno uvjerenje kojim je i postala voditelj sekcije izviđača „Bilogorci“. Dodijeljene su zahvalnice bivšim i sadašnjim članovima te svima koji su na bilo koji način pomogli Izviđačima u njihovom radu.

MG 3006

“Bilogorci” danas broje 14 članova. Iako ih brojčano nema kao prije, i dalje s ljubavlju čuvaju tradiciju izviđača, odnosno njeguju i promiču izviđačke aktivnosti diljem Hrvatske.

– Drago mi je da smo danas uspjeli obilježiti 50 godina postojanja jer ipak treba sakupiti djecu, ali i odrasle koji su nekada bili izviđači. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti s našim radom kao i do sada i da ćemo se i više puta ovako okupljati – za kraj je rekao starješina Ivan J.

Kampiranje, ljetovanje, noći pod zvjezdanim nebom, upoznavanje raznih kultura, prihvaćanje razlika, upoznavanje prirodnog bogatstva, stasanje čvrstu osobu, samo su dio onoga o čemu izviđači mogu naučiti, a danas su dokaz tomu i ovi mladi ljudi koji svakim danom sve više uče ‘životnu školu’.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content