U naselju Kravljak obilježena 31. godišnjica pogibije pripadnika 127. brigade HV

U organizaciji Općine Đulovac, te u suradnji s Koordinacijom virovitičkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas (srijeda) je u naselju Kravljak obilježena 31. godišnjica pogibije dvadesetorice hrvatskih branitelja, pripadnika virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske, koji su stali u obranu Kravljaka, Male Klise, Velike Klise, Babine Gore, Levinovca, te prostora bivše Općine Virovitica.

Uz domaćina, načelnika općine Đulovac Anđelka Kolića sa suradnicima, na ovoj obljetnici nazočila je rodbina poginulih branitelja i civila, njihovi kolege branitelji, kao i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević sa suradnicima, a u ime gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina nazočan je bio i član Gradskog vijeća i predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac.

IMG_20221109_120237Kod sela Kravljak, nakon iznenadnog napada neprijateljske diverzantske postrojbe na položaje 127. brigade HV, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 9. studenog 1991. godine u borbi je poginulo sedam pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske i to Mato Čorković, Rudolf Dudović, Ivan Galeković, Josip Martelo, Berislav Majdandžić, Branko Sabolić i Pero Spajić. Uz ovu sedmoricu hrabrih pripadnika na ovom dijelu Zapadno-slavonskog ratišta poginulo je tih ratnih dana još 13 pripadnika 127. Brigade HV, neki prije ovog događaja, a neki nakon. Bili su to Josip Oberling, Nikola Pajić, Zoran Glumac, Branko Klepač, Jasminko Dervišagić, Igor Kukrika, Vlado Harmund, Goran Maljković, Vladimir Horvatinović, Drago Klarić, Miodrag Vlaškić, Romeo Perak, Milan Mandić. Poginule su i dvije civilne žrtve iz Kravljaka Josip Smiljčić i Milena Jovanović.

Jedan od nekadašnjih zapovjednika u 127. brigadi HV, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak istaknuo je tom prigodom da je naselje Kravljak bilo jedno od najvećih mjesta stradanja u Domovinskom ratu u ovom dijelu Slavonije.

– Mještani Đulovca, Kravljaka, Klise i ostalih naselja tih dana su bili pod stalnom neprijateljskom opsadom. Zahvaljujući hrabrosti branitelja iz Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, neprijatelj nije mogao zauzeti ovo mjesto koje je u to vrijeme bilo jak strateški položaj s kojeg je kasnije krenulo daljnje oslobađanje zapadne Slavonije. Naime, nakon ove uspješne akcije, postrojbe 127. brigade u potpunosti su zauzele ove položaje koji su nam bili početni za nastavak akcije oslobađanja čitavog prostora zapadne Slavonije, pa sve do prometnice Pakrac–Bučje–Požega gdje smo 25. prosinca 1991. oslobodili svih 36 naselja– rekao je tim povodom jedan od zapovjednika u 127. brigadi HV, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak.

Načelnik Općine Đulovac Anđelko Kolić također je istaknuo veliku žrtvu hrvatskih branitelja.

IMG_20221109_121716– Naši branitelji uspjeli su smoći hrabrost i suprotstaviti se neprijatelju koji je htio zauzeti ovaj dio Slavonije i raščistiti si put prema Suhopolju i Virovitici, a poslije i dalje. No zahvaljujuć hrabrosti i znanju naših bojovnika neprijatelj je poražen, a ovo područje više nikad nije bilo pod neprijateljskom opsadom. Zahvaljujem stoga svim hrvatskim braniteljima i civilima koji su na bilo koji način dali doprinos oslobađanju ovog područja, ali i cijele Hrvatske, posebno onima koji su na oltar Domovine položili ono najveće, svoj život- zahvalio je Anđelko Kolić.

Zahvalnost hrvatskim braniteljima iskazao je i načelnik PU VPŽ Siniša Knežević.

– Oslobađanje sela Kravljak koje se nalazi na granici s VPŽ jedan je od mnogih dokaza da je rat za Hrvatsku započeo upravo na ovim prostorima. Upravo iz razloga što je neprijatelj zaustavljen ovdje, nije bilo mogućnosti da se spoji ni s jednom svojom postrojbom, a akcijom Otkos 10 koja se odvijala upravo u ovo vrijeme 1991. godine oslobođena je i cijela Zapadna Slavonija. Velik obol tome dali su i naši pripadnici 127. brigade od kojih je na žalost jedan dio i poginuo. Stoga im vječna slava i hvala- zahvalio je Siniša Knežević.

Predstavnik Grada Virovitice i predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac jedan je od suorganizatora ovog događaja i organizator mnogih braniteljskih obljetnica na području bivše općine Virovitica.

– Mi koji smo sudjelovali u Domovinskom ratu nikada nećemo zaboraviti, no dolaze mlađi naraštaji koji moraju nastaviti ovu tradiciju jer Domovinski rat i hrvatski branitelji nikada ne smiju pasti u zaborav. Najmanje što su zaslužili od nas je to da ih se sjetimo, zapalimo lampion i zahvalimo se i pomolimo za njihovu dušu- napomenuo je Mirko Poljanac.

Ova obljetnica započela je odavanjem počasti na spomen obilježju poginulom hrvatskom branitelju, pripadniku 127. brigade, zapovjedniku Vladi Harmundu u Maloj Klisi, a završila je svetom misom za sve poginule i umrle branitelje u Crkvi Svetog Duha u Đulovcu.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content