Učenici i učitelji OŠ Mikleuš odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, obilježili su jučer (četvrtak) učenici i učitelji OŠ Mikleuš paljenjem lampiona ispred škole i ispred zgrade Općine.  

Na taj su se način, kao i svake godine, uključili u 24. spomen-čin “I u mom gradu Vukovar svijetli” koji je pokrenut 1999. godine u Splitu radi izražavanja suosjećanja i pijeteta prema žrtvi Vukovara.

I ove godine OŠ Mikleuš podržala je dobrovoljnu akciju za djecu s posebnim potrebama grada Vukovara, te su učenici i djelatnici kupnjom i paljenjem lampiona u obliku vukovarskog vodotornja odali počast Gradu heroju.

Također, prisjetili su se i podmuklog čina agresorskih snaga sa šireg područja općine Mikleuš kada je 16. studenog 1991. godine u ranim jutarnjim satima skupina od 10 pobunjenih Srba napala zgradu Osnovne škole Mikeluš u kojoj su tada bili smješteni pripadnici ZNG-a.

Nekolicina pripadnika HV-a, koja se to jutro zatekla na dužnosti, snažno je uzvratila na napad neprijateljske postrojbe iz sveg raspoloživog naoružanja, odbacila neprijateljske paravojne oružnike koji su blokirali školu te ih prisilila na povlačenje. Nakon neuspjelog napada, pobunjeni Srbi u povlačenju te bijesni zbog doživljenog poraza ispaljuju preostale zolje na objekte drvne industrije ”Gaj”.

(www.icv.hr, dm, adf; Foto: D. Mataz)

Povezane vijesti

Skip to content