Upozorenje za izletnike i sakupljače plodova: Ovo je otrovna biljka, nemojte ju dirati ni brati

Krajem jeseni u šumi je još mnogo zanimljivih plodova, no nisu svi  prikladni za branje, a dio njih pripada zaštićenim, otrovnim ili nejestivim vrstama, upozoravaju iz Hrvatskih šuma.

Jedan od tih plodova je obična kalina (Ligustrum vulgare), ponegdje zvana i kozje grožđe i zimolezina. Iako je izgledom nalik jestivom crnom ribizu i ljekovitim crnim bobicama bazge, zapravo je riječ o opasnoj biljci koju valja izbjegavati.

-Svi dijelovi kaline su otrovni! Čak i listovi mogu iritirati kožu kada se protrljaju. Plodovi uzrokuju povraćanje, probavne tegobe, a navodno su zabilježeni i smrtni ishodi pri konzumaciji – upozoravaju iz Hrvatskih šuma, apelirajući na skupljače plodova i izletnike da pripaze u šetnji, pogotovo na djecu.  Kod djece mogu izazvati proljev, grčeve i puno opasnije simptome, pa je bolje biti na oprezu, kažu.

Sama kalina je grm  koji može narasti do 3 metra visine, a korištena je i kao živica. Kod nas raste u šumama i njenim rubovima, a voli otvorenije položaje.

Cvjetovi kaline su bijele boje, skupljeni u grozdaste cvatove prekrasnog intenzivnog mirisa tijekom lipnja i srpnja. Plodovi su pak grozdaste, sjajne, crne, okrugle bobice, veličine oko pola centimetra. Dozrijevaju u jesen i ostaju cijelu zimu na granama.

(www.icv.hr, Hrvatske šume)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content