Započeo je Advent u Čačincima: Upaljena prva adventska svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje

Paljenjem prve adventske svijeće počinje vrijeme adventa, odnosno došašća u kojem se mnogobrojni vjernici pripremaju za najradosniji blagdan u godini, Božić. Za katolike Advent je vrijeme pripreme za Kristov dolazak, a adventski vijenac s četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća. Diljem Virovitičko-podravske županije ovog se vikenda organizira paljenje prve svijeće na adventskom vijencu.

Prva svijeća koja se pali svijeća je nade i iščekivanja. Postoji i tumačenje prema kojemu četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti, pa je prva svijeća nazvana i ‘prorokova’ svijeća.

Prva svijeća, koja simbolizira nadu i iščekivanje, danas (subota) je upaljena ispred župne crkve Presvetog Trojstva u Čačincima. Uz okupljene mještane, obredu paljenja nazočili su i načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, te direktorica Turističke zajednice Ana Marunica.

Poruku mira, razumijevanja i zajedništva poslao je velečasni Nedjeljko Androš.

-Adventski vijenac prethodnih se godina nalazio u samom centru Čačinaca, a po prvi puta ove godine smješten je kraj župne crkve Presvetog Trojstva. Isto tako, na radost mještana, po prvi put smo se odlučili organizirati ovaj mali obred paljenja adventskih svijeća, a danas smo upalili prvu, svijeću nade i iščekivanja. Zajedničkom molitvom i pjesmama Došašća želimo nagovijestiti dolazak Isusa Krista na ovaj svijet, kao i svake liturgijske godine kada obnavljamo njegovu prisutnost i njegov dolazak u naš život. Svaka svijeća na adventskom vijencu ima svoj preveliki smisao, a ovo je vrijeme radosti i nade, bez obzira s kakvim se teškoćama ljudi susreću, dok god žive ovaj zemaljski život i vjeruju u Isusa Krista, naći će svjetlo na svom putu – naglasio je velečasni Androš.

MG 0030

Veliko zadovoljstvo paljenjem prve svijeće izrazio je i načelnik Alen Jurenac.

-Zaista veseli da smo danas po prvi put u Čačincima na ovakav simboličan način obilježili početak Došašća i zahvaljujem svima koji su u tome sudjelovali. Turistička zajednica i Općina Čačinci u suradnji s udrugama ove je godine osmislila vrlo bogat adventski program koji će se odvijati u narednih nekoliko tjedana i ovim putem pozivam sve mještane da nam se pridruže i sudjeluju u programu koji je zaista raznolik i da na taj način daju svoj obol ovogodišnjem obilježavanju Adventa u Čačincima – rekao je načelnik Jurenac.

Ovogodišnji Advent u Čačincima donosi bogat program za svačiji ukus, koji je ovom prigodom predstavila direktorica TZ Ana Marunica.

-I ove godine osigurali smo poklone za sve mališane povodom Svetog Nikole. Djeci s područja općine prigodni pokloni bit će podijeljeni u utorak, 6. prosinca uz besplatnu dječju predstavu “Stiže sv. Nikola” u 17 sati u prostoru Doma kulture u Čačincima. U subotu, 17. prosinca u 16 sati čeka nas tradicionalni Božićni sajam uz puštanje lampiona i prigodan program polaznika Dječjeg vrtića “Lipa”. Dan kasnije, u nedjelju, 18. prosinca u 17 sati zaljubljenici u glazbu moći će uživati u velikom koncertu Tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” i Tamburaškog društva “Dora Pejačević” iz Našica pod nazivom “Darujemo vam ljubav”. Petak, 23. prosinca u 17 sati donosi nam svečanu božićnu priredbu učenika Osnovne škole Antuna Gustava Matoša. U ponedjeljak, 26. prosinca u 18 sati mještane u župnoj crkvi Presvetog Trojstva očekuje tradicionalni božićni koncert s prikazom živih jaslica. U subotu, 31. prosinca u 11 sati u Športsko rekreacijskom centru Rupa bit će upriličen dječji doček Nove godine, a posljednja manifestacija zapravo je sportskog i humanitarnog karaktera, riječ je o malonogometnom turniru “Čačinci za Jaglace” koji će se održati 6. siječnja u 17 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša – rekla je A. Marunica.

MG 0091

I ove godine u obilježavanje Adventa uključile su se i udruge s područja općine. Vrijedne ruke članica KUD-a Čačinci i Udruge umirovljenika Čačinci pripremile su razne ‘specijalitete’, a okupljene mještane danas su počastile kolačima, langošicama, čajem i kuhanim vinom.

-Svake godine sudjelujemo u obilježavanju Adventa u Čačincima, ne samo pripremom hrane i napitaka za naše sumještane što je zapravo naša tradicija, već i na razne druge načine. Ove godine, uz ukrašavanje naselja, u suradnji s Općinom, Turističkom zajednicom i župnikom, odlučili smo prikazati žive jaslice, kako bi dodatno uljepšali vrijeme Adventa i barem na trenutak zaboravili na sve bolesti i nedaće s kojima se svijet suočava u posljednje vrijeme – rekla nam je predsjednica KUD-a Čačinci, Emina Mužar.

Za razliku od prve adventske svijeće koja je upaljena danas u 18 sati, preostale svijeće, uz druženje mještana, palit će se svake subote nakon svete mise koja počinje u 19 sati.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content