Željko Iharoš: Gubitkom nacionalne koncesije za EE otpad Flora ostaje bez 60 posto prihoda, nanijeli su nam veliku štetu

Direktor tvrtke Željko Iharoš na današnjoj (utorak) sjednici Gradskog vijeća govorio je o situaciji u poduzeću Flora. Rekao je kako je s krajem rujna ove godine, a zbog novog Zakona koji je stupio na snagu, Flora izgubila nacionalnu koncesiju i zbog toga mora promišljati o reorganizaciji tvrtke, unatoč svim naporima koje su i kao tvrtka, a onda i uz pomoć lokalne samouprave, uložili u borbu da ostanu nacionalni koncesionar.

Koncesiju su dobile dvije tvrtke, CEZAR i Spectra Media, dok se na natječaj Flora, koja je 15 godina gradila sustav otkupa EE otpada u Hrvatskoj, nije mogla ni javiti, objasnio je Iharoš. Flora ostaje u poslovnom odnosu s ovim dvjema tvrtkama, ali će njeni prihodi zbog gubitka nacionalne koncesije pasti za 60 posto na godišnjoj razini, upozorio je. 

 -S tim smo tvrtkama bili u poslovnom odnosu i prije gubitka nacionalne koncesije. Po novom Zakonu, sakupljač može biti i oporabitelj, a ta dvojna funkcija nije dobra. Pokušali smo, uz pomoć lokalne samouprave, na državnoj razini ukazati svima kojih se ova tema tiče, da ovaj novi sustav nije dobar – nelogično je da jedna te ista tvrtka radi poslove sakupljanja i oporabe.

Tako ispada da netko sam sebi skuplja, sam sebi važe, sam sebi piše dokumentaciju i na temelju te dokumentacije odlazi u Fond za zaštitu okoliša i uzme između 200 i 300 milijuna kuna godišnje za posao. Taj sustav, bez kontrole, nikome neće donijeti dobro – upozorio je direktor Iharoš koji kaže kako će primjena novog Zakon na samu tvrtku Flora imati dalekosežne posljedice.

Flora je izgradila 15 sabirnih centara u Hrvatskoj, od Dubrovnika do Privlake, uložila u vozni park i pionirski izgradila cijeli sustav otkupa i odvoza EE otpada u državi u posljednjih 15 godina.  Financijska šteta koju će prouzročiti nov sustav za Floru će biti značajna, rekao je.

ANALIZA STANJA I PREUSTROJ TVRTKE 

-Od 75 milijuna kuna bruto prihoda godišnje, mi ćemo završiti na 31 milijun, odnosno, izgubit ćemo bruto prihod u iznosu od 60 posto. Sama matematika govori da tvrtka Flora više neće moći funkcionirati u dosadašnjem organizacijskom obliku, kao ni sa ovim brojem zaposlenika.  Na to sam i osobno upozoravao, pisao sam i premijeru Plenkoviću, tadašnjem ministru Ćoriću, no ništa nije dalo rezultata.  

Analiza novog stanja i preustroj tvrtke pokazat će koliko je ljudi potrebno jer nemam pravo odlaziti u banku i zaduživati se za kredit kako bih mogao ljudima isplatiti plaće ili podmiriti namete državi. Želimo izvršiti sve svoje obveze prema Gradu Virovitici i drugim pravnim osobama – rekao je Iharoš.

Napomenuo je kako će se Flora i dalje baviti odvozom EE otpada, ali da je iznos od oko dva milijuna kuna godišnje po novoj osnovi nedostatan za planove i potrebe koje tvrtka ima u budućnosti.  Inače, svega 10 posto prihoda Flore dolazi iz ugovora vezanih uz Grad – odvoz otpada, košnju trave, uređenje zelenih površina, dok se oko 90 posto prihoda ostvarivalo na tržištu, raznim drugim poslovima, između kojih i EE otpadom, objasnio je Ž. Iharoš. 

-Tu smo gdje smo. Osobno sam tužan i žalostan zbog svega, razmišljam da se u dogledno vrijeme i povučem s ove pozicije jer smatram da mi je osobno nanesena velika nepravda, kao i tvrtci Flora, a do danas nismo dobili odgovor zašto je usvojen novi Zakon u ovom obliku i zašto je Flora, koja je petnaest godina gradila cijeli taj sustav u Hrvatskoj, morala platiti najveću cijenu. Vrijeme će pokazati korist ili štetu novog sustava, a ja samo želim da situacija bude bolja nego što je bila dosad – na kraju je rekao je Iharoš. (www.icv.hr mlo) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content