Biciklistička vožnja i 47 upaljenih navijačkih baklji u spomen nevinim voćinskim žrtvama

Novoosnovana Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, jučer (nedjelja) je organizirala biciklističku vožnju od Slatine do Voćina pod nazivom ”Slatina za Voćin, da se ne zaboravi”. Vožnja je organizirana u spomen na voćinske nevine žrtve koje su okupatori, četnici zvjerski ubili povlačeći se u prosincu 1991. godine ispred hrvatskih snaga koje su krenule u oslobađanje papučkih mjesta.

Start biciklističke vožnje je bio ispred spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade, gdje su biciklisti, Jurica Culej, Saša Matijević i Ivan Štefanović, prije polaska zajedno sa hrvatskim braniteljima, članovima novoosnovane udruge, predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ Matom Bubašem, te potpredsjednikom Udruge HVIDR-a Slatina i slatinskim dogradonačelnikom Ilijom Nikolićem položili upaljene lampione i pomolili se za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje.

Na svom putu do Voćina biciklisti su stali kod spomenika podignutom kod mjesta pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Mikića i Stjepana Erija te položili upaljene lampione. Na ulasku u Voćin, kod spomenika četvorici nedužnih voćinskih žrtava Ivici Bonu, Dragi Ivankoviću, Goranu Salaću i Vladi Supanu, također su stali i položili upaljene lampione. U pratnji, kao logistička potpora biciklistima, bili su Dino Mataz i Renato Mlakar.

U samom Voćinu, kod spomenika Voćinskoj žrtvi, bicikliste su dočekali načelnik općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća općine Voćin Roko Perić i predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković, te su zajedno položili upaljene lampione i pomolili se za nevine voćinske žrtve. Načelnik Filić zahvalio se biciklistima na njihovoj aktivnosti u sjećanju na žrtve Voćina i okolnih mjesta, a Culej je rekao kako bi ova aktivnost trebala postati tradicionalna.

Dok su biciklisti vozili prema Voćinu, članovi Udruge navijača ”Brđaci” i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, spremali su se za već tradicionalnu bakljadu za 47 voćnskih žrtava. U spomen na ubijene civile i hrvatske branitelje, navijači su upalili 47 navijačkih baklji koje su obasjale središte mjesta. Navijačima, koji su pristigli i iz ostalih mjesta slatinskog područja, pridružili su se i učenici OŠ Voćin koji su upalili bljeskalice na svojim mobitelima u obliku broja 47.

(www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli, D. Mataz, J. Culej, D. Božičković, Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content