Božićni koncert “Radujmo se i pivajmo” Ansambla LADO oduševio suhopoljsku publiku

Jučer (ponedjeljak) je u prepunoj crkvi svete Terezije Avilske u Suhopolju održan božićni koncert Ansambla LADO pod nazivom “Radujmo se i pivajmo”.

LADO se predstavio spletom božićnih pučkih pjesama iz domovine te Gradišća prikazavši tako bogato nasljeđe tog iznimnog spoja crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja pod ravnanjem glazbenog voditelja i dirigenta ansambla Jurice Petra Petrača. Božićnom koncertu, uz velik broj mještana, nazočili su i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te načelnik općine Suhopolje Goran Doležal.

-Ovo je, usudio bih se reći jedan on najljepših poklona našoj župi, našem Suhopolju i ovoj našoj proslavi za 220 godina postojanja ove župe i 200 godina od izgradnje ove suhopoljske ljepotice koja nije imala glasnijih, ljepših i zlatnijih glasova i gostiju u ovih 220 godina. Veliko hvala svima na ovoj prekrasnoj večeri u ovom tjednu koji nas uvodi u slavlje Kristovog rođenja – rekao je župnik suhopoljske župe Ljubo Krmar i još se jednom svima zahvalio na dolasku.

lado-1
Foto: K. Toplak

Od svog osnutka do danas, Ansambl LADO ustrajno radi na očuvanju i scenskoj interpretaciji hrvatske glazbene i plesne baštine. Posebnost božićnih koncerata, LADO duguje njegovoj sad već dugoj tradiciji izvođenja. Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja i nužno usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture.

(www.icv.hr, ib, foto: K. Toplak i I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content