Istrčana 16. Memorijalna utrka “Kokočak-Orahovica” u čast poginulih hrvatskih vitezova Momira Krmpotića, Milana Puhanića i Branka Jaklića

U organizaciji Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije održana je tradicionalna 16. Memorijalna utrka u čast 31. obljetnice pogibije hrvatskih vitezova Momira Krmpotića, Milana Puhanića i Branka Jaklića te u povodu 31. obljetnice Vojno-redarstvene akcije ”Papuk 91” kojom je oslobođen prvi teritorij na području Republike Hrvatske. 

Utrku duljine 11 kilometara od Kokočaka, odnosno spomen obilježja Momiru i Milanu, do središta Orahovice i spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima istrčali su brojni trkači. 

Na startu u Kokočaku održan je i komemorativni program kojem su nazočili obitelji poginulih hrvatskih vitezova, izaslanik predsjednika RH, brigadir Stjepan Krešić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči, izaslanik župana VPŽ, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, ratni zapovjednik 2. bojne i jedan od zapovjednika 132 brigade pukovnik Ivan Husnjak, izaslanici načelnika PU VPŽ, njegov zamjenik Nenad Križić te načelnik PP Orahovica Krunoslav Bot te mnoštvo predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije.

Nazočnima se nakon polaganja cvijeća i lampiona prvi obratio gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba.

– Ovaj događaj je od izuzetne važnosti u promicanju istine o Domovinskom ratu i posebno mi je drago da ovdje ima jako puno mladih, kako trkača, tako i pripadnika Oružanih snaga RH, a među njima je ovdje i Dino Mataz autor filma ”Prosinački memento” koji govori o pogibiji upravo ova tri hrvatska viteza. Mladi moraju nastaviti pronicati istinu i uspomenu na sve hrvatske branitelje i Domovinski rat. Zato sam i ja danas ovdje i bit ću svake godine jer ovo je najmanje što svi zajedno možemo učiniti za naše heroje – rekao je Kašuba.

Kresimir Kasuba

 

U ime župana VPŽ Igora Androvića i Grada Orahovice obratio se gradonačelnik Saša Rister pohvalivši udrugu organizatora na volji i ustrajnosti za organizaciju ovog događaja i sjećanja.

– Trojica hrvatskih vitezova kojima danas odajemo počast su dali ono najsvetije od sebe, svoj život na oltar Domovine i ovo je čin kojim mi svi zajedno ne dozvoljavamo da se njihova imena i istine o Domovinskog ratu nikada ne zaboravi. Hvala svima koji su se odazvali ovoj utrci i hvala udruzi organizatora koja marljivo i zdušno svake godine priprema ovu utrku i obljetnicu, a kako smo Grad Orahovica i ja osobno, tako prenosim i poruku župana kako su on i Županija uvijek uz hrvatske branitelje – rekao je Rister.

Sasa Rister

Izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči istaknuo je kako prenosi poruku svim hrvatskim braniteljima ovoga područja u vidu poštovanja za sve što su učinili u Domovinskom ratu.

– Kroz ovu utrku nastavljate tragom onoga što ste učinili u Domovinskom ratu i na tome vam čestitam i zahvaljujem i želim vam puno zdravlja i sreće da zajedno i u idućim godinama budemo čuvari uspomene i istine o našim hrabrim braniteljima i Domovinskom ratu – rekao je Bajči.

Dalibor Bajci

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara posebnu zahvalnost odao je obiteljima poginulih.

– Obiteljima je danas najteže, ali moraju biti ponosni. Danas svi ovdje moramo biti čista srca i ovakve obljetnice moramo obilježavati u miru, tišini i na ovako dostojanstven način, onako kako naši branitelji to zaslužuju. Nadam se da ćemo se viđati dugo, jer jedini način na koji naši poginuli heroji neće biti zaboravljeni je da upravo mi to potičemo i da na ovakav način prenosimo istinu od Domovinskom ratu na naše mlade i da oni isto govore svojoj djeci i unucima. Mi smo ponosni što smo generacija koja je stvorila i oslobodila hrvatsku na krvi naših heroja i zato smo časno i danas na ovakvim događajima. Ministarstvo je uvijek uz vas, uz hrvatske branitelje i na kraju poruka ovim mladima pripadnicima naše Hrvatske vojske, korijenje iz kojeg ste vi nikli je ovdje i zato u čast ovih heroja, čuvajte našu Domovinu – rekao je Tandara.

Dinko Tandara

Znak za start utrke dao je izaslanik Predsjednika RH brigadir Stjepan Krešić.

– Uz ova tri viteza, ova utrka nosi istinu uspomenu svih poginulih heroja koji su utkali svoje živote i dijelove tijela u slobodnu Hrvatsku. Budite svake godine ovdje, svjedočite i čuvajte našu uspomenu i istinu jer to smo svi zajedno dužni i najmanje što možemo učiniti za sve naše heroje – rekao je Krešić.

Stjepan Kresic

Nakon Kokočaka, odana je počast i i u Gornjoj Pištani kod spomen obilježja na mjestu pogibije Branka Jaklića pripadnika 2. bojne 132. brigade gdje je nazočne pozdravio njegov zapovjednik Ivan Husnjak.

– Bilo je hladno tih prosinačkih dana, temperatura je bila na oko -18 i dečkima se na licu hvatala studen, ali njihova srca su bila najtoplija, hrabro smo išli korak po korak oslobađajući naša sela, našu Hrvatsku. Nažalost hrabri dečki poput Branka ostavili su svoje živote, a mi koji smo danas ovdje smo tu i za njih, živimo njihovi nedosanjani san i zato smo dužni doći, položiti cvijeće i svijeće i dati sve od sebe da se oni i naš Domovinski rat nikada ne zaborave – rekao je između ostalog Husnjak.

Ivan Husnjak

Nakon 11 kilometara, na cilju kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice odana je počast svim poginulim herojima, a riječ zahvale na kraju je svima uputio je predsjednik udruge organizatora UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković.

– Teško mi je sada pronaći prave riječi kojima bih zahvalio svima koji su nam pomogli, našim trkačima prije svega koji su i ove godine došli u iznimno velikom broju, gostima i uzvanicima i svima koji su dali dio sebe u ovu utrku koja čuva svaku našu sekundu provedenu na crtama bojišnice obrane podpapučkih sela i čuva uspomenu na sve vitezove, naše prijatelje koji su nažalost dali živote za slobodnu Hrvatsku. Hvala svima od srca i idemo zajedno i u idućim godinama čuvati istinu u Domovinskom ratu i uspomenu na heroje – zaključio je Milovuković.      

Miroslav Milovukovic    

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content