Iz arhive Virovitičkog lista: Znate li koje smo si mobitele željeli prije dvadeset godina?

Pametni telefon jedna je od češćih (i skupljih) božićnih želja, jer sa sobom ovaj nezamjenjiv uređaj donosi pregršt mogućnosti. Uz to što “pokriva” desetke funkcija, zamjenjuje isto toliko drugih uređaja i pomagala pa nije čudo što je za mnoge bez njega izlazak iz kuće nezamisliv. 

U trenu dok ovaj članak vjerojatno čitate na ekranu jednog od tih, pametnih mobitela, nakon što ste do naslova došli pritisnuvši prst na link članka na jednoj društvenoj mreži, teško je zamisliti vrijeme u kojem je mobitel služio samo za dvije funkcije – poziv i SMS poruku.

A upravo na taj period, prije punih 20 godina, kad se s mobitelom moglo samo zvati, slati poruke i eventualno odigrati koja igrica (poput zmije) pomoću tipki, podsjetilo nas je listanje arhive Virovitičkog lista. U prosinačkom broju iz 2002. godine pronašli smo oglas trgovine “Bula” i tadašnju božićnu akciju s novim hit-mobitelima. 

Na listi su Siemens A 50, slavna Nokia 3310, Siemens C45, Nokia 3410 te Philips fisio 120. Riječ je o modelima koji su generaciji četrdesetogodišnjaka poznati kao prvi mobiteli koji su im došli u ruku i s kojima su zakoračili u jedan novi svijet komunikacije, a danas izvlače osmijeh na lice i pokoju anegdotu iz tog vremena, kad su se svi radovali onom poznatom zvuku “bip-bip” poruke. 

I mi smo se prisjetili našeg prvog mobitela – većina nas koristila je poznatu Nokiju 3310, kojoj je baterija trajala po pet dana i koju smo mogli lako ugurati u stražnji džep bilo kojih hlača. Nije bilo straha od toga da nismo ponijeli punjač gdje god pošli ni da ćemo mobitel lako ogrebati – uvijek je ostao čitav i uvijek je radio.

Pa zato vas pitamo, dragi čitatelji, koji je bio vaš prvi mobitel nakon kojeg više ništa nije bilo isto? (www.icv.hr)

bula
Arhiva Virovitičkog lista

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content