Jačanje talijansko-hrvatskih odnosa: Poljoprivreda kao temelj daljnje suradnje OBŽ i Italije

Italija je treća zemlja partner po ostvarenoj robnoj razmjeni Osječko-baranjske županije u 2021. godini, pa je fokus sastanka, prilikom nastupnog posjeta veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Pierfrancesca Sacca u četvrtak, 8. prosinca, upravo
bio na produbljivanju suradnje između Osječko-baranjske županije i Talijanske Republike.

Talijanski veleposlanik već treću godinu obnaša svoju dužnost u Hrvatskoj, a istaknuo je da je njegova želja staviti veći naglasak na istok Hrvatske kad je riječ o talijansko-hrvatskim odnosima.

IMG 5357
Foto: OBŽ

– Slavonija je bogatstvo, duša i povijest. Već sam četvrti put u Osijeku, otkako mi je počeo mandat i obzirom da sam već dobro upoznao istok Hrvatske mogu reći da najveći potencijal leži u području poljoprivrede, gdje Slavoniji sigurno može pomoći talijanska ekspertiza – rekao je veleposlanik Sacco te dodao da i politički okvir i gospodarski temelji za suradnju već dugo postoje, sad ih samo treba realizirati.

IMG 5358
Foto: OBŽ

Župan Ivan Anušić složio se s veleposlanikom, istaknuvši da je kod ovakvih sastanaka najvažnije da postoji inicijativa i plan s konkretnim koracima, što je današnji razgovor i polučio.

– Osječko-baranjska županija potpuno je otvorena za suradnju, a osobito u području poljoprivrede, u čiji razvoj ulažemo prvenstveno kroz sustave navodnjavanja i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, ali i mjere potpora Županije. Italija ima puno primjera dobre prakse, kao i tvrtki s kojima se poduzetnici iz naše županije mogu povezati i to će biti početna točka naše daljnje suradnje – poručio je župan.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content