Kako ćete vi riješiti dilemu: Hoćete li imati “živo” ili plastično božićno drvce?

U vrijeme adventa uvijek se ponovno otvara rasprava o božićnim drvcima. Pravo ili plastično? Zagovornici obje strane imaju svoje argumente, no ako ste skloniji onome što je “prirodnije i korisnije”, onda jezičak na vagi ipak ide u korist – živog drvca. 

Tom izboru skloniji su i u Hrvatskim šumama, gdje kažu kako se u Hrvatskoj godišnje proizvede na stotine tisuća stabalaca koja čine korist ekološkom sustavu, ali i osiguravaju prihod za ljude koji ih uzgajaju. 

-Podsjetimo, sva živa božićna drvca “proizvode se” (uzgajaju) na njivama, a ne u šumama. U svrhu ukrašavanja božićnih stabala u našim domovima, posadi se i uzgaja na milijune biljaka koje dakle proizvode kisik i djelatnost su za znatan broj ljudi. I složit ćemo se svi, nenadomjestiv je miris prave jele za Božić za razliku od one plastične!

Ujedno, jako je važna razlika u tzv. ugljičnom otisku između živih i umjetnih drvaca. Izračuni su različiti, ovisno o materijalima i procesu, ali neki podaci govore da su umjetna drvca prihvatljivija jedino ako se koriste više od 12 godina i zbrinu na okolišno pogodan način.

sume drvca copy
foto: hrsume.hr

Kakvo god drvce preferirate, mislite na prirodu i svoj doprinos njenoj zaštiti! – poručuju u Hrvatskim šumama.

(www.icv.hr, izvor: hrsume.hr)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content