Liječnici uputili važnu poruku građanima: “Ne zloupotrebljavajte lijekove za dijabetes kako bi skinuli kilograme, budite odgovorni”

Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) pozvalo je u ponedjeljak građane da ne uzimaju lijekove za liječenje šećerne bolesti tipa 2 za samoinicijativno mršavljenje, bez liječničkog nadzora.

– Registrirani lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj nikako se ne smiju koristiti za liječenje drugih bolesti, pa tako ni debljine – poručuju iz HLZ-a nakon što su mediji izvijestili o pomami za receptnim lijekom za dijabetes, koji Hrvatice koriste za skidanje kilograma.

Hrvatsko društvo za debljinu upozorava da se u medijima, na društvenim mrežama i u javnom prostoru često poistovjećuju i netočno interpretiraju lijekovi za šećernu bolest tipa 2 i lijekovi za liječenje debljine te ističe da su dijabetes i debljina različite dijagnoze s različitim smjernicama liječenja.

– Pozivamo građane da sve lijekove koji se izdaju na recept ne uzimaju sami, već isključivo u dogovoru s liječnikom – ističe se u priopćenju.

Debljina je ozbiljna kronična bolest povezana s više od 190 drugih bolesti i mora se dijagnosticirati i liječiti. Indeks tjelesne mase (ITM) između 25 i 30 kg/m2 definira se kao prekomjerna tjelesna masa, a indeks tjelesne mase iznad 30 dijagnosticira se kao bolest debljine.

Stoga Hrvatsko društvo za debljinu ne preporučuje uzimanje „čarobnih formula“ i traženje „instant rješenja“, već predlaže građanima da potraže pomoć kod svog liječnika, educirane osobe za dijagnosticiranje i liječenje debljine.

U Hrvatskoj postoje registrirani lijekovi za liječenje debljine. Njih propisuju liječnici u sklopu individualnog plana liječenja svake osobe koja živi s debljinom. Lijekove se uključuje u proces liječenja debljine kada je indeks tjelesne mase veći ili jednak 30 kg/m2 ili kada je indeks tjelesne mase između 27 i 30 kg/m2, uz prisutnost najmanje jedna pridružene bolesti.

– Ako znamo da 60 posto hrvatskog stanovništva ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, iznimno je važno da rješavanju ovog velikog zdravstvenog problema pristupamo odgovorno – naglašavaju predsjednik i potpredsjednica Hrvatskog društva za debljinu, Davor Štimac i Sanja Klobučar.

Hrvatsko društvo za debljinu ove je godine objavilo smjernice za liječenje debljine u odraslih osoba, po kojima se debljina liječi promjenom životnih navika, što uključuje adekvatnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a liječnik će odlučiti kada je potrebna i farmakoterapija, tj. lijekovi za liječenje debljine ili neka druga endoskopska ili kirurška metoda liječenja.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content