MOST i Grmoja u Virovitici: “Volio bih da Grad dobije tužbu protiv banke, jer spor košta građane”

Članovi MOSTA družili su se danas (subota) uz kavu i čaj ispred Gradske tržnice s građanima u Virovitici. Druženju je, između ostalih, nazočio saborski zastupnik Nikola Grmoja koji je s virovitičkim gradskim vijećnikom Vladimirom Antunovićem na konferenciji za medije, između ostalog, komentirao i aktualnu nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda kojom je odbijena tužba grada Virovitice protiv Zagrebačke banke, a za nadoknadu štete u slučaju nestanka 17 milijuna kuna iz gradske blagajne.  

Novonastala situacija u Virovitici samo će dodatno opteretiti proračun, a samim tim i građane, koji će morati platiti i sve troškove postupka u slučaju da Grad izgubi spor, rekao je Grmoja. Troškovi, uz ukupnu štetu koja se procjenjuje na 88 milijuna kuna, već sada se zbog usluga vještaka dodatno penju na novih pola milijuna kuna, a još će rasti, rekao je.

Taj se novac mogao bolje iskoristiti: za kvalitetu života, vrtiće, umirovljenike, smatra Grmoja.

– Presuda je nepravomoćna i još ćemo vidjeti kakav će biti pravorijek. Ja bih volio da Grad Virovitica dobije taj spor, jer će u protivnom građani morati platiti više, to njih sve košta.

S obzirom na novi Zakon o sprječavanju pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma, zakonodavni okvir u Hrvatskoj danas je u tom smislu dobar, banke imaju obvezu kontrolirati transakcije. No je li stanje u bankama idealno? Vrlo vjerojatno – nije. Moram napomenuti kako su veliku aferu u INI otkrile upravo banke.

A što je ovdje bilo, to ne znam, nemam sve informacije. Ako je banka u ovom slučaju učinila propuste, onda bi na temelju ovih zakona koje smo donijeli u Hrvatskom saboru banka trebala i odgovarati – rekao je Grmoja.

Gradski vijećnik Vladimir Antunović rekao je kako su tužba i njeni troškovi dodatan udarac na virovitički proračun te da se novac mogao bolje preusmjeriti na “božićnice, dječji doplatak i drugo”.

-Cijeli spor će na kraju građane Virovitice koštati oko milijun kuna, uz to što su sudski vještaci koji su individualno radili procjene zaključili da je Grad u cijelom slučaju oštećen indirektno za 31 milijun kuna, a direktno možda i za 55 milijuna kuna. Ako se tužba nastavi, troškovi će biti samo veći – rekao je Vladimir Antunović. (www.icv.hr, mlo) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content