Najmirisniji blagdani: Izradite citrusne ukrase uz koje će vaš dom mirisati po Božiću

Blagdansko vrijeme je, što znači da je ukrašavanje i pravljenje raznih slatkih slastica u punom jeku. Jedno od voća najčešće korištenih za izradu božićnih kolača su naranče. Osim što slatkoću „razbiju“ daškom kiselosti, naranče domu daju i onaj opojan miris od kojeg rastu zazubice.

Osim što mogu biti glavna zvijezda kolača kojeg ćete poslužiti obitelji nakon blagdanskog ručka, naranče (kao i ostali citrusi) mogu biti i efektan ukras za dom. Ukoliko vam tijekom pripreme slastica ostane koja „viška“, neka vam ovaj „recept“ bude inspiracija za ekološki (i najmirisniji) način ukrašavanja vašeg doma.

Potrebno vam je:

  • citrusno voće (naranča, limun, limeta, grejp…)
  • ukrasna traka, konac, špaga ili žica

Priprema:

Narežite voće na tanke ploške (otprilike 5 mm). Stavite ih na papirnati ubrus kako bi upio vlagu. Na lim za pečenje stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje. Postavite ploške na lim te ih stavite u pećnicu zagrijanu na 80 stupnjeva. Kako bi se ravnomjerno isušile, okrećite ih tijekom isušivanja. „Pecite“ voćne ploške između dva i tri sata, odnosno do kad ne počnu poprimati smeđu boju. Citruse možete isušiti i prirodno, odnosno na peći ili radijatoru, ali za proces će potrajati nekoliko dana.

Ideje kako ukrasiti dom ovim prirodnim i efektnim ukrasima su zaista nebrojene, npr.:

  • provucite kroz njih ukrasnu traku i dobit ćete predivne „kuglice“ za bor
  • na duži komad špage naredajte nekoliko ploškica, između njih ubacite suhe brusnice i ukrasite prozor ili vrata
  • citrusnu plošku pomoću konca pričvrstite na upakirani dar…

(www.icv.hr, eat)

Untitled design 2
Canva, ilustracija

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content