Nove cijene osječkog gradskog prijevoza, ali i nove usluge

Nadzorni odbor Gradskog prijevoza putnika d.o.o., nakon sveobuhvatne i detaljne analize, na posljednjoj sjednici usvojio je određene izmjene cjenika usluga, a promjene stupaju na snagu 1. siječnja kad Hrvatska ulazi u euro zonu, izvijestili su iz gradske prijevozničke tvrtke.

Najznačajnija izmjena u Cjeniku usluga javnog prijevoza odnosi se na činjenicu da će od 1. siječnja 2023. cijelo administrativno područje grada Osijeka biti jedinstvena zona.
Druga velika novina je da se produžava vrijeme valjanosti prijevozne karte s dosadašnjih 60 na 90 minuta što znači da korisnici javnog prijevoza mogu jednu prijevoznu kartu koristiti punih 90 minuta za prijelaz u drugo vozilo u istom smjeru, ali i za povratak u suprotnom smjeru.

Nova cijena jednokratne karte kupljene na kiosku iznositi će 1,80 eura, dok je kupljena kod vozača 2,00 eura. U slučaju korištenja vrijednosne kartice, cijena je također 1,80 eura, dok je najjeftinija digitalna putna kartica (Smartica) s cijenom od 1,70 eura.

Također, izmijenjeni su i imovinski cenzusi za umirovljenike koji su prikazani u novom Cjeniku, te će se u narednom razdoblju obavljati prikupljanje dokumentacije, a o čemu će GPP objaviti detalje sljedećih dana.

-U posljednjih godinu dana svjedoci smo snažnog rasta cijene energenata, te rasta cijene održavanja voznog parka što je dovelo do velikog rasta troškova poslovanja poduzeća zbog čega smo izvršili korekcije cijena naših usluga.
Također zbog ulaganja u modernizaciju tramvajske infrastrukture vrijednosti 267 milijuna kuna u posljednjih godinu dana umjesto tramvaja u promet smo pustili dodatne autobuse što također uzrokuje povećane troškove za poduzeće-ističu iz GPP-a.

Dodaju i kako je u razdoblju od 1. do 15. siječnja 2023. godine na snazi dvojni optjecaj, odnosno plaćanje usluga u eurima i kunama.

U navedenom razdoblju kupnja karata kod vozača neće biti moguća kako se ne bi utjecalo na dinamiku prijevozne usluge, odnosno kako bi se izbjeglo usporavanje tramvajskih i autobusnih linija radi procesa kupnje karata i povrata novca u dvjema valutama.

Istovremeno, građanima su dostupne vrijednosne karte kao najjednostavniji i najbrži oblik plaćanja prijevozne usluge, koje se mogu kupiti i nadopuniti na GPP-ovim prodajnim mjestima, kao i na kioscima Tiska.

S obzirom na skoru promjenu službene valute u RH, javnost je već upoznata s činjenicom da GPP neće nadopunjavati postojeće mjesečne prijevozne karte od 25. prosinca 2022. do 2. siječnja 2022. te je svim vlasnicima mjesečnih karata omogućeno korištenje javnog prijevoza bez nadopunjene prijevozne karte za siječanj, do zaključno 15. siječnja 2023.

Prodajna mjesta GPP-a 31. prosinca 2022. neće raditi, kako bi se obavile završne pripreme vezane uz izmjenu Cjenika usluga javnog prijevoza i promjenu valute, izvijestili su iz te gradske prijevozničke tvrtke.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content