Obilježena 30. obljetnica HVIDRA-e Orahovica: Prva osnovana braniteljska udruga koja je krenula u očuvanje uspomene i istine na Domovinski rat

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata – HVIDRA Orahovica obilježila je velikih 30 godina svog više nego uspješnog postojanja i rada. Ova velika obljetnica započela je odavanjem počasti poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima te umrlim članovima Udruge ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice.

Održana je potom i svečanost u hotelu ”Dukat” kojoj su nazočili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednik ZUiČ HVIDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, zamjenik načelnika PU VPŽ i predsjednik udruge HVIDRA Slatina Nenad Križić, predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković te mnoštvo predstavnika braniteljskih udruga s područja VPŽ.

U uvodu svečanosti nazočne je pozdravio predsjednik Udruge slavljenika Stjepan Varaždinac naglasivši kako orahovačka HVIDRA iza sebe ima iznimno vrijednih 30 godina.

30-godina-HVIDR-e-2-Stjepan-Varazdinac

– HVIDRA je najstarija braniteljska udruga kako u Hrvatskoj, tako i u Orahovici, a rekao bih da nismo samo najstarija nego i najaktivnija braniteljska udruga u gradu i na to smo iznimno ponosni. Bili smo inicijatori mnogih obljetnica iz Domovinskog rata, izgradnji spomen-obilježja poginulim braniteljima, pokrenuli smo i mnoge druge aktivnosti na području grada. Ni danas ne mirujemo, maksimalno se trudimo očuvati istinu i uspomenu na Domovinski rat i naše poginule i umrle suborce, pomažemo svim hrvatskim braniteljima s područja grada i susjednih općina, a imamo i odličnu suradnji sa svim braniteljskim udrugama s područja županije – rekao je Varaždinac, a potom je o 30 godina ove uspješne udruge govorio njen prvi predsjednik Franjo Bačmaga zahvalivši svima koji su stvorili HVIDRA-u, svim donatorima i svima koji su je uspješno vodili proteklih 30 godina.

– Dana 22. studenog 1992. godine konstituiran je Inicijativni odbor osnivanja naše udruge, a 11. prosinca je održana i osnivačka skupština te taj dan uzimamo kao dan naše udruge. Treba svakako reći da su u osnivanju, uz hrvatske ratne vojne invalide, najviše pomogli još i Andrija Nekić, Josip Nemec i Ivica Perković. Najviše smo članova imali 1998. kada nas je bilo 80, a danas imamo 62 člana. U proteklih 30 godina udrugu su uspješno vodili predsjednici Murat Durmiši, Ivica Jergović, Damir Vratković, Stjepan Varaždinac i moja malenkost u dva navrata, dakle od osnivanja do 1997. te 2013. U proteklih 30 godina puno je toga učinjeno i moram reći da smo ponosni na sve što smo učinili za hrvatske branitelje, invalide Domovinskog rata, a osim onog što je naveo predsjednik, istaknuo bih inicijativu i izgradnju stambene zgrade za 13 invalida Domovinskog rata i njihovih obitelji te 4 obitelji poginulih branitelja. Bavili smo humanitarnim radom, organizirali velike humanitarne koncerte Prljavog kazališta, Miše Kovača i Parnog valjka, a sredstvima s tih koncerata omogućili prilagodbu stanovanja za naša dva najteža i najbolesnija člana. Ponosni smo i na činjenicu kako smo izradili i darovali gradu i građanima gradski sat u središtu grada. Moglo bi se još puno nabrajati, ali sve u svemu postali smo prepoznatljiva udruga u gradu i na to smo ponosni i danas smo tu za svakog našeg člana i hrvatskog branitelja – rekao je Bačmaga.

30-godina-HVIDR-e-3-Franjo-Bacmaga

U nastavku svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim članovima HVIDRA-e za predan rad kroz niz godina koje su dobili Franjo Bačmaga, Franjo Sterle, Stjepan Pavić, Ivan Jarnec, Josip Čolak, Franjo Bucić, Darko Beštek, Tihomir Hološ, Izidor Lončar, Boris Navratil, Miroslav Tot, Damir Vratković, Mato i Josip Bošnjak, Franjo Jurlina, Berislav Milković, Željko Erceg – posthumno, Nenad Sabo, Mile Lekić-posthumno, Stjepan Eškit, Darko Pigler, Stjepan Varaždinac i Viktor Bulava, a u ime nagrađenih zahvalio je Stjepan Pavić.

Zahvalnice su dobili i mediji, civilne i sportske udruge i to Turistička zajednica grada Orahovice i Boćarski klub ”Dalmatinac” Bukvik, a potom i sponzori i donatori.
U nastavku su zahvalnice uručene zaslužnim pojedincima i braniteljskim udrugama: HVIDRA-i Slatina i Virovitica, UHBL PTSP VPŽ, UHBDDR Duga Međa, UHBDR Policijske postaje Orahovica 1990. – 1991., predsjedniku ZUiČ HVIDRA-e Mati Bubašu, Antu Krišti, Ivanu Grguriću-posthumno, povjesničaru Dini Matazu te kroničaru Miroslavu Gazdi.

U ime HVIDRA-e Slatina obratio se njen predsjednik Nenad Križić, UHBL PTSP VPŽ predsjednik Miroslav Milovuković, UHBDDR-a Duga Međa predsjednik Mirko Bušljeta, a potom i predsjednik ZUIČ HVIDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš.

– Hvala svima koji su utemeljili udruge HVIDR-e na području naše županije pa tako i ovim ljudima koji su to učinili u Orahovici. Moram zahvaliti orahovačkoj HVIDRA-i na poštenoj i korektnoj suradnji, na iznimnoj aktivnosti i velikom radu i siguran sam da ćemo tako i zajedno i nastaviti. Moram naglasiti da moramo biti ustrajni i da sve što radimo moramo raditi za one koji nisu s nama, za naše poginule suborce i prijatelje jer mi smo ti koji za njih danas moramo čuvati naš Domovinski rat jer ako prestanemo izgubit ćemo vlastitu povijest – rekao je Bubaš.

30-godina-HVIDR-e-6

Obratili su se i povjesničar Dino Mataz te Miroslav Gazda, a potom su uručene zahvalnice i lokalnoj samoupravi i to Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Orahovici te općinama Čačinci, Zdenci i Crnac. U ime grada Orahovice obratio se gradonačelnik Saša Rister.

– Moram reći jedno veliko hvala orahovačkoj HVIDRA-i koja je doista odradila ogroman posao, pomogla mnogim hrvatskim braniteljima i invalidima Domovinskog rata te radila i na mnogim drugim poljima društvene zajednice. Grad je uvijek bio i bit će vam na raspolaganju, a vas pozivam vas da budete jedinstveni i hrabri kao ’91 pa da zajedno čuvamo istinu u uspomenu na Domovinski rat – rekao je Rister.

30-godina-HVIDR-e-8

Zamjenik župana VPŽ Marijo Klement čestitao je HVIDRA-i Orahovica 30. rođendan.

– Doista je rad ove udruge hvalevrijedan, jer uz čuvanje digniteta Domovinskog rata i ovoliko dobrog raditi za društvo, vrijedno je svake pohvale. Ovakvim radom pomažete i nama, kako lokalnoj samoupravi tako i nama iz mlađe populacije kojima ste ukazali na vrijednost Domovinskog rata. Sve što ste nas naučili ne bismo mogli ni kroz medije, ni tijekom školovanja, nego upravo od vas koji ste sve to prošli i na tome vam od srca hvala. Nastavite i dalje biti ovako vrijedni, a u Županiji ćete uvijek imati dobrog partnera i prijatelja. Evo, zahvaljujući Odboru za branitelje sredstva Županije namijenjena hrvatskim braniteljima bit će povećana za pola i dobit će 300 tisuća kuna u 2023. godini – zaključio je Klement.

30-godina-HVIDR-e-10

(www.icv.hr, vg; Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content