Od 2023. povećanje plaća zaposlenika virovitičkog Dječjeg vrtića “Cvrčak” u prosjeku za 12 posto

U travnju ove godine Grad Virovitica potpisao je sa Sindikatom predškolskog odgoja Kolektivni ugovor. Ovakav ugovor je po prvi puta s navedenim Sindikatom potpisan u punom smislu te je Grad, u dogovoru sa Sindikatom, ostavio otvorena pitanja koeficijenata i osnovice plaća za zaposlenike vrtića.

Temeljem Odluke Vlade RH, Grad Virovitica i Sindikat predškolskog odgoja dogovorili su se o koeficijentima i osnovici koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2023. godine.

– Trošak za plaće i ostala materijalna prava koja će se morati izdvajati od 1. siječnja sljedeće godine povećat će se za 2,5 milijuna u odnosu na planirana sredstva u Proračunu za 2023. godinu te će se ta sredstva osigurati rebalansom Proračuna. Grad Virovitica u ekonomskoj cijeni vrtića participira sa 70 posto, a roditelji s 30, a uzimajući u obzir ovo povećanje, izgledno je da će doći do korekcije ekonomske cijene. Važno je napomenuti da ekonomsku cijenu čine plaće i materijalna prava zaposlenika, opremanje, održavanje, energenti, namirnice i sve što čini standard djece i zaposlenika vrtića. Novu ekonomsku cijenu utvrdit će vrtić, odnosno donijet će je gradonačelnik na prijedlog Upravnog vijeća te moramo očekivati korekciju cijene vrtića u 2023. godini – rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Isto tako, pročelnik Bjelica istaknuo je da Grad Virovitica nije povećavao ekonomsku cijenu vrtića punih 10 godina, odnosno od 2012. godine, a od tada je u vrtić i vrtićke zgrade uloženo oko 25 milijuna kuna. Povećani su kapaciteti te su znatno poboljšani materijalno-tehnički uvjeti kako za djecu, tako i za zaposlenike. Izgrađen je novi vrtić u Svetom Đurađu, energetski su obnovljene zgrade 2, 3 i 4, sanitarni čvorovi u zgradi 2 i 3, stara zgrada COOR-a prenamijenjena za vrtić, obnovljeni su kuhinja i kuhinjski uređaji te vešeraj… U proteklih 10 godina kapacitet vrtića povećan je s 360 na 550 djece.

– Ovo povećanje cijene je nužno i smatramo da neće biti preveliki udar na standard građana, odnosno roditelja koji plaćaju vrtić, a s obzirom na sve uloženo – počevši od bolje prehrane, igrala, kapaciteta pa sve do uvjeta boravka u vrtiću – dodao je Alen Bjelica.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content