Pisac, glazbenik, hrvatski branitelj i nesuđeni veterinar Robert Međurečan Virovitičanima predstavio roman „Domovina to go“

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica jučer (četvrtak) je ugostila zagrebačkog pisca Roberta Međurečana, koji je tom prilikom predstavio svoj četvrti roman „Domovina to go“. Okupljene je pozdravio ravnatelj virovitičke knjižnice Robert Fritz, nakon čega su riječ preuzeli moderatorica večeri, knjižničarka i autorova dugogodišnja prijateljica Melita Schmitz te Robert Međurečan.

– Zašto ja predstavljam Roberta i zašto mi je to veliko zadovoljstvo? Jer se znamo 30 godina i on i cijela njegova obitelj su obilježili moj život. Zajedno smo prošli dosta tih koraka koji su uzrokovali nastanak ovih romana. Kada prisustvujem predstavljanjima knjiga, mene uvijek zanima tko je taj čovjek i zašto piše. Upravo zato, danas bih autora više predstavila kao osobu – objasnila je M. Schmitz.

Kao 21-godišnjak, napustio je Veterinarski fakultet kako bi se kao dragovoljac pridružio Domovinskom ratu. Prvi roman „Prodajem odličja, prvi vlasnik“ izašao je 2008. godine i govorio je o ratu, kako autor kaže, bez uljepšavanja. Roman je oduševio kritiku i publiku te dao R. Međurečanu motivaciju za daljnje pisanje.

„Domovina to go“ priča je o nezaposlenom profesoru hrvatskog jezika Šimunu Nikoliću koji odlazi u München raditi na bauštelu, baš kao što je svojevremeno učinio i sam Međurečan.

– Prije 4 godine, kao 50-godišnjak, ostao sam bez posla. Odjednom, više nisam mogao naći posao jer sam „prestar“. Nazvao sam prijatelje u Münchenu, koji su stariji od mene i rade tamo duže vrijeme, i pitao jesam li prestar za rad u Njemačkoj. Na odgovor da nisam, iako ne znam njemački jezik, ali imam volju za raditi, otišao sam u München i smješten sam u nekadašnji hotel za samce u kojem živi 300 „ausländera“. Upoznao sam fantastične ljude, sa svih strana svijeta s još „luđim“ sudbinama od kojih sam neke fikcijski obradio u romanu. Rodila mi se misao da treba napisati roman o trenutku Europe sada. To je bilo 2020. godine – o ideji nastanka knjiga ispričao je R. Međurečan.

Osim o najnovijoj knjizi, posjetitelji su imali prilike saznati zanimljive detalje o gostu večeri, poput onog da je strastveni kvizaš koji je nastupio u popularnim kvizovima „Potjera“ i „Tko želi biti milijunaš“. Također, glazbenik je koji je svojevremeno bio član sastava „Agrameri“ te je Virovitičane počastio dvjema glazbenim izvedbama.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content