Školski medni dan ove godine obuhvatio 14 osnovnih škola i 428 prvašića u Virovitičko-podravskoj županiji

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi put 7. prosinca 2018. godine i polučio velik interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U četiri godine njegova održavanja u Programu su sudjelovale ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je podijeljen med od 775 pčelara.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 24. listopada 2022. godine popis osnivača sa školama i brojem učenika 1. razreda koji su iskazali interes za sudjelovanje u mjeri Školskog mednog dana 2022. Prema njihovim podacima interes da počaste domaćim medom svoje prvašiće iskazalo je 14 osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije za ukupno 428 prvašića i to: OŠ A. G. Matoša iz Čačinaca, OŠ Davora Trstenjaka iz Čađavice, OŠ A. Cesarca iz Špišić Bukovice, OŠ E. Kumičića iz Slatine, OŠ Gradina, OŠ I. G. Kovačića iz Zdenaca, OŠ I. G. Kovačića iz Gornjeg Bazja, OŠ I. B. Mažuranić iz Orahovice, OŠ J. Kozarca iz Slatine, OŠ Suhopolje, OŠ V. Nazora iz Nove Bukovice, OŠ Voćin, OŠ P. Preradovića iz Pitomače i OŠ I. B. Mažuranić iz Virovitice.

Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, Program se provodi u prvim razredima osnovnih škola.

Med koji je jučer (srijeda) dodijeljen učenicima prvih razreda osnovnih škola zapakiran je u Nacionalnu staklenku za med. Uporaba Nacionalne staklenke za med dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu.

Tom je prigodom ujedno održana i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih ‘pčelara’ (med hrvatskih pčelinjaka), čime im se daje primjeren značaj te se doprinosi zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe. U Školskom mednom danu sudjelovao je ukupno 531 pčelar, a njih 31 sudjelovao je na području VPŽ.

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica pčelar Dario Grahovac, ujedno i otac učenika koji pohađaju ovu školu, sa svojom suprugom Katarinom predstavio je njihov OPG Grapis Pčelarstvo Grahovac te upoznao učenike sa zanimljivim informacijama o pčelama i medu. Učenici su tako mogli vidjeti različite vrste košnica, zaštitnih odijela i šešira, pa čak i prave pčelice. Najzanimljiviji dio programa svakako je bila degustacija meda, pri čemu su svi učenici kušali med od bagrema, lipe i cvjetni med te dali glas za onaj koji im se najviše svidio. Najviše glasova odnio je med od bagrema. Na kraju su učenicima podijeljene vrećice sa staklenkom meda OPG-a Tomšić i edukativnom brošurom.

U obilježavanje blagdana svetog Ambrozija – biskupa zaštitnika pčelara, ujedno i Školskog mednog dana, uključila se i Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica. Bila je to odlična prilika da se učenike upozna s važnošću meda kao zdrave namirnice te pčela kao izuzetno važne životinje u životu ljudi. Mali Orahovčani u ovom su danu puno toga naučili, a prvašići iz matične i područne škole na poklon su dobili staklenku meda te poučnu slikovnicu “Pčelica Jelica i Edo medo”.

Veselo i poučno bilo je u Zdencima, gdje su Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića posjetili Branko Borić, Duško Grdić i Kruno Hager, članovi Pčelarske udruge “Pčelica” Orahovica i Nela Drača, stručna suradnica i prehrambeni tehnolog Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica. Tom prigodom učenicima su ukazali na važnost pčela u našim životima, objasnili kako pčele žive i rade. Nakon prezentacije, uslijedilo je kušanje meda. Bilo je raznih vrsta, a koji je najfiniji, odlučio je svaki učenik za sebe. Na kraju su prvašići kući ponijeli svoju staklenku meda kao i edukativnu slikovnicu.

Uz edukativnu brošuru i prezentaciju u povodu Dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, Školski medni dan obilježen je i u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Čađavici. Učenici su se susreli s pčelarskim pojmovima: matica, trut, radilica, saće košnica. Doznali su čime se pčele hrane te su upoznali put od cvijeta do meda. Doznali su koliko pčela tijekom života proizvede meda te koje su dobrobiti meda za naše zdravlje. Učenicima je uz med podijeljena slikovnica edukativnog karaktera o pčelarstvu primjerena njihovoj dobi.

(www.icv.hr, bs, ts, vg, foto: facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content