Slatinske ”Katarine” sugrađanima dijelile sjeme božićne pšenice

Članice Zajednice žena HDZ-a ”Katarina Zrinski” Slatina, povodom blagdana svete Barbare, dijelile su danas (nedjelja) sjeme božićne pšenice svojim sugrađanima ispred slatinskih župnih crkava sv. Josipa i bl. Ivana Merza.

Po božićnim običajima i obredima, sveta Barbara prva je glasnica Božića. Na blagdan svete Barbare u nekim krajevima u tanjuriće ili zdjelice stavlja se zrno pšenice i svaki dan zalijeva vodom. Podrijetlo toga običaja seže u drevna vremena, a cilj je prizivanje dobre ljetine. Pšenica do Božića naraste petnaestak centimetara te na Badnju večer i božićne blagdane služi kao ures u kućama ili crkvama, ili se u nju stavlja svijeća koja se pali na Badnju večer, za vrijeme božićnog ili novogodišnjeg ručka. Često bi se ukrasila hrvatskim bojama, crveno-bijelo-plavom trobojnicom. Također, u nekim krajevima sačuvan je i običaj da se uoči blagdana svete Barbare u kuću donesu ”grančice sv. Barbare” i stave u vodu uz neku želju i s molitvom.

Ovim simboličnom gestom slatinske ‘Katarine” podsjetile su na hrvatsku tradiciju i običaje, a sugrađanima poželjele sretne i blagoslovljene nadolazeće blagdane.

(HDZ Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content