„Titanic“ slavi 25 godina: Donosimo pet zanimljivih činjenica o ovom legnedarnom filmu

Od trenutka kada je prikazan na kino ekranima u prosincu 1997. godine, film Titanic redatelja Jamesa Camerona očarao je publiku diljem svijeta. Ljubavna priča aristokratkinje Rose i umjetnika Jacka isprepletena s tragičnom sudbinom „nepotopljivog“ broda i pjesmom Celine Dion malo koga je ostavila ravnodušnim i ostavila znatan kulturološki utjecaj koji osjetimo i dan danas (npr. „Naslikaj me kao jednu od tvojih Francuskinja“ memeovi).

Osim što je ostavio neizbrisiv trag u kinematografiji, Titanic je postavio pitanje oko kojeg se dan danas vode polemike – je li se Rose mogla malo „stisnuti“ i pustiti Jacka da se popne na dasku?

U čast ovog kultnog filma koji ove godine slavi četvrt stoljeća postojanja, donosimo vam pet zanimljivih informacija o njemu.

Film skuplji od broda

Dok je izgradnja broda RMS Titanic koštala 7,5 milijuna dolara (koji bi 1997. imali vrijednost između 120 i 150 milijuna dolara) za snimanje filma od njegovom prvom i zadnjem putovanju potrošeno je 200 milijuna dolara.

Zapanjujuća zarada

S dvije milijarde i 207 milijuna dolara, Titanic je danas je trećem mjestu liste filmova s najvećom zaradom u povijesti. Na prvom mjestu je još jedan film Jamesa Camerona, Avatar iz 2009. godine.

Rekordan broj nominacija

Na dodjeli američke filmske nagrade Oscar 1998. godine, Titanic je bio nominiran u nevjerojatnih 14 kategorija. Iako je bio prvi film koji je to postigao, osvojio je „samo“ njih 11, uključujući onu za najbolji film i najboljeg redatelja.

Legendardna pjesma

Nakon prvog slušanja, kanadska pjevačica Celine Dion nije bila oduševljena pjesmom i nije ju htjela otpjevati za film. Zahvaljujući promjeni mišljenja, naslovna pjesma filma „My heart will go on“ oduševila je ljude diljem svijeta, ali i kritiku. Upravo zbog te pjesme, Titanic je postao prvi film koji nije mjuzikl, a da je osvojio Oscara za najbolju pjesmu.

Redatelj i slikar

U poznatoj sceni kada Jack slika Rose, ruka koju gledatelji vide nije ona Leonarda DiCaprija. Njen „vlasnik“ je redatelj filma James Cameron, poznat po tome da sam crta likovne nacrte svojih filmova.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content