U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba “Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije”

“Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije”, naziv je izložbe Hrvatskog školskog muzeja koja od 9. prosinca do 3. veljače 2023. godine gostuje u Gradskom muzeju Virovitica. Izložba kroz uvećane ilustracije iz Bertuchove slikovne enciklopedije popraćene vrlo zanimljivim kratkim tekstovima uvodi posjetitelje, male i velike, u svijet zanimljivosti, mašte, znanja i zabave, a posebno atraktivni su interaktivni sadržaji koji djeci kroz zabavu nude znanja za svakodnevni život.

Autorica izložbe je Kristina Gverić, kustosica i muzejska pedagoginja koja u petak, 9. prosinca nije mogla nazočiti otvorenju, a nakon uvodne riječi ravnateljice Gradskog muzeja Virovitica Mihaele Kulej, više o istoj rekla nam je Branka Manin, viša kustosica Hrvatskog školskog muzeja.

– Autorica nas ovom izložbom vraća u 1901. godinu otkrivajući vezu između školskog atlasa učenika iz Rakovca, Bertucha i Hrvatskog školskog muzeja. Predstavljena građa dijelom je jezgre Muzeja koju je prikupljalo napredno hrvatsko učiteljstvo krajem 19. stoljeća želeći ostaviti zalog za budućnost gradeći Hrvatski učiteljski dom i osnivajući Hrvatski školski muzej. Autroica Gverić ovom je projektu pristupila veoma ozbiljno, te je, služeći se svojim bogatim iskustvom, priredila izložbu koja privlači, informira, obrazuje te odgaja – rekla je između ostalog Manin.

MG_4163-Custom

Bila je ovo prva postavljena izložba kustosice kulturno povijsnog odjela Nikoline Hečimović koja je istaknula kako je izložba podijeljena u nekoliko tematskih cjelina.

– Sama izložba plod je temeljitog istraživanja autorice Kristine Gverić koja je na vrlo atraktivan način predstavila ilustriranu enciklopediju koja je nastala početkom 19. stoljeća, a ista je, ovdje u Gradskom muzeju Virovitica, podijeljena u nekoliko tematskih cjelina koje će posjetitelji moći vidjeti. Također, popraćena je interaktivnim sadržajem poput pulta, mosta ispod kojeg vreba “neman” i špilje, također imamo i prostor za slikanje, a možemo reći kako je ista složena poput šetnje enciklopedijom koju smo proučavali i stjecali nova znanja – istaknula je Hečimović.

Ovu zabavnu i posjetitelju okrenutu izložbu otvorila je zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, a između ostalih izložbi su nazočili i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett Škvarić te ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo. 

Kako je već ranije spomenuto, izložba će biti otvorena do 3. veljače 2023. godine.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content