Virovitičanin Mirko Lukaš, izvanredni profesor s FFOS-a, sudionik projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“

Izvanredni profesor Mirko Lukaš s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Osijeku je 5. prosinca u svojstvu recenzenta publikacije i sudionika projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“, u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića sudjelovao u razgovu sa sudionicima projekta, srednjoškolcima 10 srednjih škola Hrvatske: Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod, Gimnazije Čakovec, Gimnazije Pula, Gimnazije Velika Gorica, Gimnazije Vukovar, Srednje škole Konjščina, Srednje škole Krk, Srednje škole Petrinja, Srednje škole Vela Luka i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

Nositelj projekta Predrag Matić, zastupnik u Europskom parlamentu okupio je u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske predstavnike sudionika projekta, učenike i njhove profesore, te asistente svoga ureda. Ovom događaju nazočili su i suradnici Predsjednikova Ureda, pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

1 1
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Europska komisija je 2022. godinu proglasila europskom godinom mladih, što je potaknulo zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Matića, člana Odbora za kulturu i obrazovanje, na pokretanje projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“. Navedeni projekt uspješno je proveden tijekom 2022. godine, u kojem sa srednjoškolcima iz cijele Hrvatske surađuju i učenici pet njemačkih škola, a koje je na ovu suradnju potaknula eurozastupnica Petra Kammerevert. Ovaj projektu indirektno je obuhvatio 4300 učenika i učenica koji su aktivno sudjelovali u njegovom provođenju.

2 1
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Cilj ovoga projekta bio je mladima dati glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika usmjerenih na mlade i njihovo vlastito uključivanje u procese donošenja odluka u Hrvatskoj i na razini Europske unije. Na kraju ovog susreta sudionici projekta uručili su predsjedniku Zoranu Milanoviću publikaciju s aktivnostima koje predstavljaju svojevrsnu mapu temeljnih problema, rizika, potencijala i rješenja u području politika za mlade.

Naglašeno je kako će ova publikacija biti uručena i brojnim drugim nositeljima javnih politika u Republici Hrvatskoj i svim zastupnicima Europskog parlamenta.  

(www.icv.hr, ml)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content