Virovitičko-podravska županija se probudila “u minusu”: Pred nama vremenski prevrtljiv tjedan

Nakon obilnih oborina i osjetnijeg pada temperature zraka u dane vikenda, pred nama je kratkotrajni „napad” južine, nove oborine i pad temperature zraka.

Od petka do nedjelje na području Virovitičko-podravske županije pala je obilna oborina.

Na području Virovitice palo je 70 mm Bilogore 65,1 mm i Slatini 52 mm oborine ili litara kiše po četvornom metru. Zanimljivo je spomenuti da je ukupni višegodišnji mjesečni prosjek oborina tijekom prosinca na području Virovitice 69.8 mm. To znači da je u svega dva dana na području Virovitice pala mjesečna količina oborina za prosinac.

S padom temperature zraka u noći sa subote na nedjelju kiša je prelazila u susnježicu i snijeg, a do jutra smo na Bilogori mjerili 3 cm snijega, na Papuku 5-10 cm. Na području Virovitice snijeg se zadržavao u tragovima, tako da službeni snježni pokrivač ove godine još nismo imali. Razvedravanje tijekom nedjelje za posljedicu je imalo prvi ovosezonski minus i na području Virovitice.

Tjedan nam je započeo suho, ali hladno. Noćno ohlađivanje zahvaljujući vedrini tijekom utorka u jutarnjim satima obilježili su znatniji minusi i jak mraz. Slatina se „smrzavala” na -5,2°C, Virovitica -5°C i Bilogora -3,6°C. Na području Papuka ponegdje do ledenih -10°C.

Utorak će obilježiti postupno gomilanje oblaka tijekom poslijepodneva, tako da u sunčanim razdobljima uživajte do sredine ranog poslijepodneva. Ne smije se isključiti mogućnost za gdje koju snježnu pahuljicu tijekom poslijepodneva i večeri na području Virovitičko-podravske županije. Temperature zraka u najtoplijem dijelu dana između 0 i 2°C. U gorju ispod 0°C (studeni dani). Vjetar slab do umjeren istočni.

Srijedu će obilježiti postupan porast temperature zraka te okretanje vjetra na južne smjerove.

Jutarnje temperature zraka između -5 i -1°C. Najviše dnevne između 0 i 3°C. Očekujemo povremene oborine uglavnom u obliku susnježice i snijega. Zbog porasta temperature zraka ponegdje će biti solike ili kiše koja se može smrzavati pri dodiru s hladnom podlogom.

Tijekom četvrtka i petka bi uz daljnji porast temperature zraka oborine trebale biti u obliku kiše. Temperature zraka će ponegdje tijekom dana rasti do 9°C . Na području Virovitičko-podravske županije očekujemo novih 10-30 mm oborine, ponegdje i više. S padom temperature zraka u noći s petka na subotu i tijekom subote kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg i to ne samo u gorju. Više o svemu tijekom petka.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content