Zavičajni autori svojim literarnim radovima poželjeli “Dobrodošlicu Božiću”

Pod nazivom “Dobrodošlica Božiću” jučer (srijeda) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana književna večer sa zavičajnim autorima.

Okupljenima, među kojima je bila i predsjednica Gradskog vijeća grada Grada Virovitice Ivančica Fett- Škvarić, dobrodošlicu je poželio ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz.

– Jako mi je drago što ste ovdje vi književnici i umjetnici koji u našoj zavičajnoj zbirci imate prilično lijep broj knjiga. Naša zavičajna reprezentacija se ne bori za natjecateljski rezultat već za umjetnički dojam. To je nešto što nam je danas, pogotovo u ovom natjecateljskom društvu, jako važno. Sve poruke koji oni šalju kroz svoju umjetnost i književnost: poruke ljubavi, nade, vjere, spasenja su zapravo iste one poruke koje doživljavamo u ovo božićno vrijeme – istaknuo je R. Fritz, nakon čega se okupljenima obratila i predsjednica virovitičkog Ogranka Matice Hrvatske Dubravka Sabolić.

– Na ovaj način završavamo kalendarsku godinu u kojoj je Matica hrvatska obilježila 180 godina postojanja. Tim povodom, večeras smo okupili zavičajne pjesnike i čuvare tradicije na čelu s Božicom Jelušić. Osim što donosi radost i veselje, uz Božić su vezane i brojne tradicije sela i grada. Također, to je vrijeme koje je umjetnicima bilo inspiracija za likovna, književna i ostala djela. Tako je i ova književna večer posvećena tome. Nadam se da ćete svi uživati i da će vam u sjećanju ostati ovaj program – zaključila je D. Sabolić.

Program je svojim glazbenim izvedbama otvorio zbor Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici pod vodstvom Andree Grdenić.

– Iako mi je ova godina bila teška, nekako zbog sjaja Božića doživljavam da se neka šuma rasvjetljava i da se vidi izlaz iz nje. Kako je govorio moj prijatelj i naš uvaženi slika s ovog područja Ivan Lacković Croata, golema crna šuma okruživala je njegove male Batinske ali na dnu se uvijek pojavilo neko svjetlo. Idući za tim svjetlom, kaže on, otvorio je vrata velikog svijeta i hrabro u njega ušao. Tako se i ja ovog čaša osjećam. Kad sam rekla da se moji dragi kolege ispisnici i ja, njihova prijateljica, nađemo na ovom božićnom domjenku, moja je ideja bila da se međusobno darujemo svojim pjesmama. Ne da se odmjeravamo, već da jednostavno pjesničkom riječju, koja je vrhunac ljudskog govora i naše osjećajnosti, darujemo ove odane ljude koji su nas došli poslušati, te da sam tim malim upaljenim svjetlom u duši odu kući – u književnu večer okupljene je uvela pjesnikinja Božica Jelušić.

Tijekom književne večeri, koju je moderirala urednica Sandra Pocrnić Mlakar, posjetitelji su imali prilike čuti literarne radove Božice Jelušić, Marije Karacsonyi, Zlatka Kovačevića, Vlaste Golub, Matea Balabana, Natalije Vidak i Željke Špoljarić.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content