Zima i akumulatori: Evo što bi trebali isključiti pri paljenju vozila

Dolazi zima, a s njom tradicionalno i problemi s akumulatorima. Hladnoće i vlaga pokupe dio energije pa je svako paljenje vozila sa starijim akumulatorom svojevrsna lutrija. Niske temperature usporavaju sve kemijske reakcije u akumulatoru, a samim time i performanse. Isto tako, hladni motor i gušće motorno ulje zahtijevaju više energije.

HAK Revija savjetuje vozačima da pri paljenju vozila probate isključiti što više potrošača energije. Samo pumpa goriva, odnosno injektori i sustav za upravljanje motorom koriste oko 400 watta električne energije. Ventilacija i klima troše do 500 watta, a čak 1000 watta mogu potrošiti svjetla, radio uređaj i grijanje, grijanje stražnjeg stakla…

Većina alternatora ća sa svim uključenim uređajima dosegnuti svoj limit pa više neće puniti akumulator – odnosno on će se prazniti.

Prije gašenja motora, ponovite proceduru i na kratko ugasite većinu električnih potrošača – tako će se akumulator napuniti za novo paljenje.

Visoka potrošnja električne energije utječe i na potrošnju goriva, 100 watta – 0.1 litra goriva.

Kako biste spriječili gubitak energije i neujednačeno punjenje i pražnjenje akumulatora provjerite stezaljke i polove – koje, ako su oksidirali, možete lagano očistiti brusnim papirom, a potom i krpicom od neke mekane tkanine. Možete ih premazati i vazelinom.

Ako znate više, možete skinuti čepove i provjeriti razinu elektrolita u akumulatoru. Ako je niska, dodajte destiliranu vodu malo iznad ruba ćelija akumulatora.

(revijahak.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content