”Crveni nosovi” oduševili orahovačke Jaglace: Priredili im predstavu za pamćenje

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica priredila je u prostoru Evanđeoske pentekosne crkve Betanija, još jedan odličan sadržaj svojim članovima. Naime, Jaglacima se predstavila Udruga Crveni nosovi – klaunovidoktori koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, a prvenstveno djeci na liječenju u bolnici. Ova prekrasna i humana udruga Jaglacima je pripremila predstavu i potpuno ih oduševila.

– Stupili smo u kontakt s Crvenim nosovima i moram priznati da smo presretni što su stigli kod nas i pokazali dio svog rada. Bilo je jako lijepo, naši su članovi bili oduševljeni i sretni, osmijeh im nije silazio s lica, a puno govori i činjenica kako su po odlasku s predstave svi zajedno pjevali pjesmu koja se provlači kroz cijelu predstavu. Od srca hvala klaunesama na prelijepoj predstavi i još ljepšem druženju – rekla je koordinatorica programskih aktivnosti Udruge Jaglac Lidija Stojković.

Crveni nosovi u Jaglacu 2

Klaunese koje su svojim nastupom očarale Jaglace su Petra Bokić iz Zagreba, Nina Sabo iz Rijeke te Matea Bublić iz Osijeka. Petra Bokić klaunesa je u Crvenim nosovima svih 13 godina postojanja ove udruge koja kroz svoju misiju prenosi prelijepu humanu poruku.

– Mi okupljamo umjetnike koji kroz baš tu klaunsku umjetnost odlaze kod djece i ljudi koji su bolesni ili nekim teškim situacijama i kroz tu umjetnost im pokušavaju vratiti osmijeh na lice i idemo prema tome da ljudima poboljšamo kvalitetu životu, promijenimo percepciju teškog trenutka. U prvom redu posjećujemo dječje bolnice, prisutni smo u 65 odjela takvih bolnica te 11 domova za starije, ali se rado odazivamo svima kojima možemo pomoći. Tako smo evo i u prekrasnom Jaglacu u Orahovici gdje smo odradili svoj poseban program pod nazivom ”Karavan orkestar”, predstavu koja je namijenjena djeci i osobama s teškoćama u razvoju i intelektualnim teškoćama. Riječ je o tri klauna koji kroz svoj put i senzorne trenutke traže svoj orkestar kroz puno glazbe i humora. Smijeh je taj koji nema granice, u svima nama leži humor, a mi pokušavamo svojim ”ključem” otključati svačiju emociju i izmamiti taj osmijeh koji je svima u životu potreban – rekla je Petra.

Crveni nosovi u Jaglacu 3

Nina Sabo, klaunesa iz Rijeke, je kako sama kaže nova u ovom poslu, ali srcem kao da je od samog početka što se vidjelo i među Jaglacima.

– Jako nam je drago da smo ovdje i već na prvi kontakt s Jaglacima ostvarili smo prekrasnu suradnju i zasigurno je ovo početak jednog divnog prijateljstva. Stalno smo u nekim udrugama, mjestima i centrima gdje igramo ovu predstavu i to su uvijek iznimno lijepi susreti i svi smo nakon toga prepuni dojmova.

Moram svakako reći da je sada iza nas druga, već smo ušli i u treću godinu gdje smo dio međunarodnog projekta koji financira Europska unija u kojem sa šest europskih zemalja stvaramo projekt za djecu i mlade koji su u spektru autizma, imamo i tim koji radi na projektu starijih osoba s demencijom. Dakle, želimo taj osmijeh vratiti na lice svim uzrastima, mi u tome uživamo, mi smo zapravo u privilegiranoj poziciji jer ne tražimo od publike ništa nego samo im nešto dati i vjerujem da je to prepoznato i da ostavljamo iza sebe divne trenutke – kaže Nina.

I na kraju ona koja je ”svoja na svome” Slavonka, Osječanka Matea Bublić imala je posebnu emociju.

– Ja sam kod kuće u svojoj Slavoniji i baš sam super osjećala. Hvala Jaglacu na pozivu i divnom druženju i zasigurno se brzo vidimo opet – zaključila je Matea.

Crveni nosovi u Jaglacu 1

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content