KULTURNI MOZAIK Predstavljamo brošuru za mlade koja im pomaže u izboru kako na najbolji mogući način iskoristiti svoje slobodno vrijeme

U našoj prvoj ovogodišnjoj emisiji Kulturni mozaik odlučili smo vam predstaviti jednu zanimljivu brošuru koja je prvenstveno namijenjena mladima, ali i svima ostalima koji žele na najbolji mogući način iskoristiti svoje slobodno vrijeme – Iskoristi dan u VPŽ. Naime, krajem prošle godine objavljeno je 14. izmijenjeno i dopunjeno izdanje tog vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih, a više o tome otkrio nam je naš sugovornik, ujedno i jedan od njegovih autora Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“.

ISHODIŠTE ZA VODIČ PROJEKT POKRENUT 2007. GODINE

Više od 15 godina stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije uspješno razvijaju u našoj zemlji jedinstveni projekt „Iskoristi dan“ kojemu je cilj pomoći mladima da osvijeste važnost organizacije vlastitog slobodnog vremena.
Projekt je 2007. godine pokrenut u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, a potom se sljedeće godine nastavio provoditi i u Virovitici pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitici“. Nakon toga se svake godine za redom pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ provodi i na cjelokupnom području Virovitičko-podravske županije jer obuhvaća sve gradove i općine u županiji.

– Ishodište projekta je istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje je tijekom deset godina provedeno među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i među studentima Visoke škole u Virovitici. Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i članovi Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije pokrenuli ideju izrade vodiča koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije – naglasio je Siniša Brlas.

Ovo je jedinstveni vodič u Republici Hrvatskoj i kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje, pa i u inozemstvu. Njegov izdavač je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a autori i urednici su Miroslav Venus, Vesna Šerepac i Siniša Brlas.  U realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča već godinama aktivno sudjeluju učenici i voditelji školskih preventivnih programa u školama, članovi savjeta mladih te raznih udruga u Virovitičko-podravskoj županiji, a javnim je pozivom u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u našoj županiji.

U IZRADU VODIČA UKLJUČENI MLADI, ALI I ŠIRA JAVNOST

– Cijela priča krenula je kao pilot 2007. godine, a od 2009. godine mi ustvari izgrađujemo ovaj projekt. Angažirali smo mlade u svim školama kako bi potražili informacije svatko u svom mjestu gdje boravi i te sadržaje uvrstili u ovaj vodič. Od tada do danas imamo u kontinuitetu svake godine novo izdanje koje se ažurira, dopunjuje novim aktivnostima i ono je naraslo do knjižice od više od 300 stranica u kojoj se nalaze brojni sadržaji za mlade. Razvijamo ovaj projekt čiji je temelj upravo ova publikacija primjena mladima i na to smo vrlo ponosni – naglašava Brlas.

Iako je namijenjen svima, vodič se ciljano dijeli učenicima sedmih razreda u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji, a svima ostalima besplatno je dostupan u elektronskom obliku na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
Za njegovu pripremu potrebno je oko dva mjeseca da bi se podaci ažurirali, prikupili i uvrstili u vodič.

– Odlučili smo malo promijeniti pristup prikupljanju podataka pa   unazad dvije-tri godine objavljujemo javni poziv svim zainteresiranim udrugama, organizacijama civilnog društva i pojedincima da se također uključe u ažuriranje ovih podataka. Dakle, ono što ne obuhvate naši mladi volonteri i učenici iz škola da to bude pokriveno s podacima koje dobijemo od samih udruga ili ostale zainteresirane javnosti. Time smo stvorili široku platformu iz koje nam dopiru informacije, a onda naš stručni tim procijeni jesu li te aktivnosti primjerene za mlade i mogu li biti uvrštene u vodič – naglašava naš sugovornik.

A koliko vodič znači mladima?

– Mi pratimo provedbu svih naših aktivnosti, njihove pozitivne preventivne učinke i evaluiramo ih. Ono što su statistički podaci pokazali da je uvođenjem ove aktivnosti 2007. pa nadalje stupanj zadovoljstva mladih načinom provođenja slobodnog vremena porastao, kao i postotak mladih koji su istaknuli da imaju sada puno više potrebnih informacija za provođenje slobodnog vremena. Istraživanja su pokazala da je ova aktivnost svrsishodna, učinkovita, da pomaže mladima u boljoj organizaciji slobodnog vremena, a time onda pomaže i kako bi ukupni učinci preventivnih aktivnosti bili na tragu onih ciljeva koje postavimo – zadovoljno je komentirao S. Brlas.
Vodič je i ove godine financiran sredstvima Ministarstva zdravstva iz preventivnog programa koji pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ u Virovitičko-podravskoj županiji već drugu godinu za redom provodi Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. A kako on izgleda i što se u njemu sve nalazi, svi zainteresirani mogu pogledati u elektronskom obliku vodiča koji je dostupan na www.zzjzvpz.hr

(www.icv.hr, rtk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content