Mnogima je jedna zagonetka: Znate li čemu služe četiri strane ribeža s različitim rupicama?

Razna kuhinjska pomagala često nam uvelike olakšaju život, iako nije uvijek lako shvatiti kako se koriste i za što nam sve mogu poslužiti, pa ih nerijetko koristimo samo polovično. Ljudi se, zapravo, često iznenade kad saznaju da su neki od tih uređaja koristili pogrešno, ili da postoji barem još desetak situacija u kojima su njegove prednosti mogli iskoristiti na neki drugi način.

Prisjetimo se samo, rupa na žlicama za vađenje kuhanih špageta, koje zapravo mogu koristiti kao ‘dozator’ za količinu špageta koje ćete skuhati. Ili malog produžetka košarice u perilici za pranje posuđa, koja služi kao držač za visoke čaše. Isto tako, mnogi ne znaju za što se koriste različite strane ribeža za hranu.

Tako je jedan korisnik Reddita nedavno u objavi zapitao: ‘Koristi li itko ikada ovaj dio ribeža s najsitnijim rupicama? Čemu on uopće služi?’ – prenosi The Mirror i 24 sata.

Dodao je kako osobno nikad nije koristio tu stranu ribeža, te da uglavnom koristi onu drugu stranu, s velikim rupama, za ribanje sira. Pokazalo se da nije jedini koji se muči s odgovorom.

– Ne znam, ja sam mislio da može poslužiti tome da malo bolje usitnite sir, no ispalo je da služi samo tome da si izgrebem zglobove na prstima na toj strani ribeža – odgovorio je drugi korisnik kojeg muči to pitanje.

U međuvremenu, netko se i našalio: ‘Zgodno je za rezanje spužve za čišćenje na trakice, to je jedino što mi s time uspije’.

Srećom, ima i onih koji ponešto znaju o funkciji sitnih rupica: ‘Trebale su godine da shvatim da na tim rupicama mogu usitniti parmezan, ili koricu limuna, naranče ili limete za kolače i pokazalo se da ih je najbolje ribati upravo s te strane.

– Na toj strani fino se može usitniti korica tvrdog sira ili češnjak, kao i muškatni oraščić. Možete naribati đumbir tako da dobijete pastu, komentirao je još jedan korisnik Reddita.

Ako se, pak, pitate čemu služe ostale strane ribeža, evo pojašnjenja koja su dali chefovi francuske kuhinje:

Strana ribeža s velikim rupama koje izgledaju kao kapljice: Ovo je stranica ribeža kojom se možete poslužiti u svim situacijama u kuhinji, od ribanja mrkve, krumpira ili kuhanih jaja za salatu, do ribanja mekog sira za pizzu. Korisna je jer će većinu namirnica pretvoriti u ujednačene i tanke strugotine koje su pogodne za salate, ili kuhanje. Na taj način brže će se skuhati i raspasti, ako želite gušći umak. Poslužit će i za brzo sjeckanje voća i povrća, usitnjavanje luka za saft, ili za mrvljenje čokolade koju ćete otapati na pari. Dobro je rješenje i za ribanje margarina koji trebate dodati u kolače.

Strana ribeža s sitnim rupama koje izgledaju kao kapljice: Odlična je za brzo i efikasno usitnjavanje pojedinih namirnica koje ćete koristiti za ukrašavanje jela, poput tvrdog sira, čokolade voća ili povrća. Na ovoj strani možete naribati krumpir za popečke ili palačinke, ili tikvice kojima ćete puniti palačinke, te napraviti kašice od voća i povrća za bebe.

Strana ribeža sa nazubljenim rupama: U vrijeme dok nije bilo sokovnika, ovo je, zapravo, bila najčešće korištena strana ribeža, jer su na njoj žene ‘trljale’ voće i povrće da bi napravile kašicu iz koje će kasnije iscijediti sok za djecu. Na toj strani su ribale mrkvicu kad bi kuhale za djecu koja ne vole mrkvicu, kako se ona ne bi vidjela u tanjuru. Na toj strani možete istrljati luk, da biste dobili sok od luka za obloge i slično.

Strana ribeža s dvije, tri duguljaste rupe: Služi za rezanje voća i povrća na tanke, uravnotežene kriške koje možete koristiti za salatu, složenac, ukras na tanjuru i slično. Na ovoj strani možete narezati krumpir na ploške za pripremu čipsa i slično.

(24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content