Na području pet slavonskih županija uloženo je 1,3 milijarde kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja: Idući javni poziv za projekt “Zaželi” bit će strukturiran na tri godine

U Osijeku je održana Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema na kojoj su predstavljene nove prilike u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), kao i mjere aktivne politike zapošljavanja. Pritom je održana i panel rasprava na temu perspektive novih politika na tržištu rada.

Tom prilikom ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, u nazočnosti županice Antonije Jozić (Požeško-slavonska županija), župana Igora Androvića (Virovitičko-podravska), Danijela Marušića (Brodsko-posavska), Damira Dekanića (Vukovarsko-srijemska) i zamjenika župana Osječko-baranjske županije Josipa Miletića, istaknuo je kako u posljednjih šest godina Republika Hrvatska bilježi snažan rast zaposlenosti i gotovo 60 posto manje dugotrajno nezaposlenih. Naglasio je kako je pred Hrvatskom razdoblje modernog tržišta rada koje će pružiti mnoge mogućnosti koje će podrazumijevati rastuću potražnju za kvalificiranom radnom snagom, kao i ulaganje u cjeloživotno obrazovanje.

Na konferenciji se moglo čuti i kako je za Europski socijalni fond plus (ESF+) osigurano 2,2 milijarde eura, a ono najvažnije što će se njime financirati je nastavak projekta “Zaželi”. Time se prevenira institucionalizacija i smještaj starijih i nemoćnih osoba u domove, a omogućuje da dugotrajno nezaposlene žene dobiju priliku na tržištu rada i posao. Naglašeno je kako će sljedeći javni poziv biti strukturiran tako da se ugovori dodjeljuju na tri godine. Istodobno se moglo čuti kako je na području pet slavonskih županija uloženo 1,3 milijarde kuna za mjere aktivne politike zapošljavanje za oko 42 tisuće osoba.

Na Regionalnoj konferenciji sudjelovali su, između ostalih, i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac te zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

(mrosp.gov.hr, www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content