Na tržnicu pa detox: Isprobajte zdravu juhicu koja će “izliječiti” posljedice prasetine, francuske salate i koktela

Nakon blagdana, povratak na posao s grčem u želucu nije izazvan samo brigom zbog nagomilanih obaveza, već, moramo priznati, i zbog znatne količine mesa, priloga, deserata i alkohola koji su bili redovna baza božićnog i novogodišnjeg druženja. 

Umor, pospanost, manjak koncentracije, nadutost, preosjetljivost na mirise, loš zadah, razdražljivost – sve su to znakovi kojima tijelo upozorava na višak toksina i potrebu za jednim dobrim čišćenjem organizma.

A njega je uz tjelovježbu, saunu i velike količine tekućine moguće napraviti i uz pomoć ukusne, jednostavne i zdrave alkalne juhice čije sastojke možete naći na tržnici.

Juhicu možete par dana konzumirati kao glavno jelo i večeru. Ako ste u ozbiljnom detoks raspoloženju, može biti dio glavnog jelovnika punih tjedan dana. Može pak poslužiti i kao toplo predjelo laganom ručku ili večeri.

U svakom slučaju, obilje vitamina i minerala iz povrća iz ove juhice bit će velika pomoć organizmu u izbacivanju svih posljedica prasetine, francuske salate, vina i koktela s kojima smo se ovih blagdana, uz drage ljude, “družili”. 

Sastojci:

2 litre vode
1 luk
2 srednje velika krumpira
5 većih mrkvi
2 češnja češnjaka
2 manja poriluka
5 listova kelja
par komada cvjetače i brokule
2 peršina
malo celera

Priprema:

Povrće narezati na sitnije komade. Na maslinovo ulje baciti luk i češnjak, kad se blago “zastakle”, dodati im ostalo povrće. Zaliti vodom. Kuhati oko 30 minuta, dok povrće ne omekša. Pri kraju kuhanja dodati malo soli.

Ova juha u frižideru može stajati dva dana.

Ujedno, kod čišćenja organizma važno je misliti na jetru, kojoj možda i najviše treba odmor nakon blagdana. Namirnice kojima će se ona, ali i cijeli organizam radovati i lakše očistiti su jabuke, zeleni čaj, sve kupusnjače, orasi, mrkva, grejp, avokado te zeleno lisnato povrće. 

(www.icv.hr) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content