Prilika za molitvu: U župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici izložena ikona Kraljice franjevačkog reda

Franjevački svjetovni red sinoć (četvrtak) je u župnu crkvu sv. Roka u Virovitici donio ikonu Kraljice franjevačkog reda. Nakon svečane svete mise uslijedilo je molitveno bdijenje, a vjernici i danas (petak) tijekom cijelog dana imaju priliku pomoliti se pred ikonom koja je izložena uz glavni oltar u crkvi.

Ikona Kraljice franjevačke obitelji nastala je 2018. godine u Litvi, ususret 3. europskom kongresu OFS-a i Frame. Posvećena je 17. ožujka 2018. godine i tada je započela svoje hodočašće po europskim bratstvima OFS-a (Reda manje braće) i Frame. Nakon Virovitice bit će predana mjesnom bratstvu u Cerniku.

Samo značenje ikone je višestruko: ikona predstavlja čovjekovu želju za Bogom, Bogom koji je postao čovjekom. Ikona, od kojih su se prve pojavile između 4. i 5. stoljeća, postaju tako sredstvo koje čovjeku služi za molitvu i prisniji odnos s Bogom.

Lik Kraljice franjevačke obitelji koji je izložen u virovitičkoj crkvi svojom simbolikom prikazuje poseban odnos ljubavi između Majke i Sina, Isusa Krista, govori o svjetlu koje je jače od tame i o ljubavi koju Bog ima prema cijelom čovječanstvu.

Vjernici se pred ikonom mogu pomoliti danas do večernje svete mise, koja počinje u 18.30 sati.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content