Prvi mjesec nove mjere besplatnog obroka: OŠ Vladimir Nazor Virovitica uskoro „bogatija“ za dvije kuharice i novu kuhinjsku opremu

Završetkom zimskih praznika i povratkom u školske klupe, učenike osnovnih škola dočekala je promjena. Naime, zahvaljujući odluci koju je Vlada RH donijela u listopadu, a potaknuta inicijativom „Pravo svakog djeteta na školski obrok“, od 9. siječnja svim osnovnoškolcima osiguran je besplatan obrok.

Jedna od tih škola je i Osnovna škola Vladimir Nazor Virovitica, koju smo posjetili kako bi saznali kako teče prilagođavanje na novu mjeru.

Iako su virovitički „Nazori“ uvijek imali velik broj učenika koji se hranio u školi (500, s područnim školama), sad su u to uključeni svi učenici, odnosno njih 678. Tako uz učenike matične škole, kuhani obrok sada dobivaju i učenici područnih škola, kojima se hrana vozi.

Kako otkriva ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Sanjica Samac, iako je škola od početka bila u mogućnosti u potpunosti krenuti s provođenjem nove mjere, bile su potrebne neke prilagodbe što se osoblja i opreme kuhinje tiče, koje su riješene uz pomoć i financijsku potporu Grada Virovitice, osnivača škole.

– Što zbog očuvanja topline, što zbog higijenskih razloga kako bi hrana na odredište došla pravilno zatvorena i očuvana, tražili smo „manjirke“, odnosno termo posude u kojima ćemo odavde hranu prevoziti u područne škole. Također, tu su i zdjelice za hranu te „tacne“ na koje će učenici, kao u studentskoj menzi, na pultu koji ćemo imati, staviti si sve što im treba i odnijeti za stol.

Što se kuhinje tiče, s obzirom na povećanu količinu obroka, tražili smo i veći kotao za kuhanje. Trenutno imamo onaj od 120 litara, a novi će biti zapremnine 200 litara. Dobit ćemo i novu peć za kuhanje s konvekcijskom pećnicom, kao i nagibnu tavu. Grad Virovitica je dao dozvolu da nabavimo, provedena je nabava i čekamo da nam dostavljači osiguraju opremu – objasnila je S. Samac.

Osim nadopune inventara opreme, povećan broj obroka zahtijeva i povećan broj ljudi koji ga obavlja.

– Kako je zabrana novog zapošljavanja službenika i namještenika u školskim ustanovama još na snazi, nikako ne dobivamo potreban broj osoblja kojega bi trebali prema Pravilniku o djelokrugu tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj školi. Po njemu, na pripremanje 70 obroka ide jedan kuhar. Ako kuhamo za naših 678 učenika, to je osam kuhara, odnosno kuharica. Iako smo za četiri tražena dobili dva, i to je velika stvar i pomoći će nam da drugačije organiziramo rad kuhinje, da zaista bude kako treba. Suglasnost smo dobili. Raspisan je natječaj za jedno radno mjesto, dok će na drugo doći naša spremačica koja ima odgovarajuću stručnu spremu za kuharicu, a koja prema kolektivnom ugovoru ima pravo prijeći na bolje radno mjesto – ističe ravnateljica OŠ Vladimir Nazor, koja se nada kako će nova mjera besplatne prehrane biti i dobra prilika za promjenu prehrambenih navika djece.

– Uvidjeli smo da djeca nisu baš navikla jesti pretežito zdravo. Jedu polugotove proizvode i nezdrave obroke. U redu je kad se takva hrana djeci omogući jednom, dvaput mjesečno, ali ne na tjednoj bazi. Djeca jedu manje variva, preskoče ga i uzmu desert. Mi od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobivamo mjesečne prijedloge jelovnika koji su usklađeni, između ostalog, po nutricionističkim vrijednostima hrane i kalorijama. Kao što znamo, imamo velik broj pretile djece, zemlja smo koja je „napredovala“ na toj ljestvici, nažalost u negativnom kontekstu. Tako da trebamo pripaziti i na to. Na nama školama je da neke stvari počnemo mijenjati. Nadam se da će se situacija okrenuti, da ćemo ih pridobiti da više jedu jela „na žlicu“ – kaže ravnateljica Sanjica Samac.

(www.icv.hr, eat; foto: E. A. Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content